Joshua Browder, a Stanford University elsőéves hallgatója írt egy algoritmust, ami ingyen fellebbez helyettünk, ha jogtalan bírságolást gyanítunk. Az alkalmazás 2015-ben indult el, és eddig hárommillió dollárnyi bírságot fellebbezett meg sikeresen.

A bot felületére belépve rengeteg kérdést kell kitöltenünk, például, hogy mi vezettük-e az autót, jól láthatóak voltak-e a parkolót jelző jelek és így tovább. Mindebből az algoritmus elkészíti a fellebbező levelet, amit aztán e-mailben el is küld a bíróságnak.

A program még csak beta verzióban fut, de Browder tervei szerint idén tavasztól lesz teljesen kész.

A bot ezen kívül még segíteni tud kisebb biztosítási jogvitákban. Természetesen csak az egyszerűbb ügyekben, amikor nem kell komolyabb érvelést bevetni. Ilyen például egy repülő késése utáni kártérítés követelése. De még ezeknek az ellátásával is komoly pénzeket tud spórolni az emberek számára.

A robot emellett folyamatosan tanul az elvállalt ügyekből, az algoritmus analizálja az érkező adatokat és ezekből új megoldásokat sajátít el.

A fiatal brit diák a robot amerikai verzióján is dolgozik, elsőnek New York törvényeire alkalmazott verziót fejleszti le. Arra azonban ő sem számít, hogy a szűk közeljövőben robotok fognak majd érvelni a legfelső bíróság előtt, ugyanakkor az egyszerű ügyeket átvehetik az emberi ügyvédektől.

Az amerikai ügyészség szerint lesznek még itt bökkenők. Amíg csak pár kattintással megfogalmazható fellebbezésekről van szó, addig valószínűleg nincs probléma, de amikor a robot személyes kérdéseket kezd el feltenni, hogy abból állítsa össze az ügyet, akkor olyan joggyakorlási terepre téved, amit az amerikai szabályok értelmében csak ember tehet meg.

Forrás: Daily Mail Online, Business Insider, 444.hu