A Demokraták (Democrats) című film - rendezte a dán Camilla Nielsson, készült 2014-ben - több mint három éven át követi nyomon az ellenzék és a kormánypárt egy-egy alkotmányjogászának hétköznapjait, kínlódásait, küzdelmeit az orzszág új alkotmányának kidolgozása során ennek a nem épp egyszerű feladatnak a kivitelezésében. Miután túlteszik magukat az egymással szemben táplált kezdeti ellenérzéseiken, egyetértés alakul ki a két férfi között. Főleg miután kiderül, a kormánypárti politikust pártja támogatói is támadják. Ráadásul, a saját pártja azzal vádolja, hogy lepaktál az ellenséggel, ami Zimbabwében gyakorlatilag halálbüntetést von maga után. A film azt is megmutatja, hogy olykor még egy kormánypárti jogász sincs biztonságban a zsarnoki hatalomtól, ha következetesen próbálja követni az elveit.

Kár lenne kihagyni ezt a ritkaságszámba menő, dokumentatív erejű filmet. Különösen a jogi hivatás elkötelezettjeinek.

És most kivételes alkalom adódik erre.

Aki ennek a 14,2 millió lakosú - fővárosa a 2,5 milliós Harare, lásd címfotónk -, sok gonddal küzdő dél-kelet-afrikai ország részletes adatira kíváncsi, ide kattintva találja meg azokat.


MEGHÍVÓ

Kedves filmkedvelő Ügyvédek, Jogászok és Ügyvédbojtárok!

Kedves - már meglévő és leendő - közönségünk!

Sok-sok BIDF rajongó (Budapest International Documentary Festival) kérésére úgy döntöttünk, hogy nemcsak a fesztivál ideje alatt, hanem havonta vetítésekkel kedveskedünk önöknek. Olyan filmeket válogatunk, amelyeket máshol nem láthattak, amelyek mind emberi , mind szakmai szempontból megérintik majd önöket, s nem mellékesen, sok díjat nyertek.

Következő vetítésünket a Dán Nagykövetséggel együttműködésben szervezzük. Ennek időpontja és helyszíne:

2016. január 28. 18:00 és 20:00 óra, BEM mozi (1027 Budapest, Margit körút 5.)

A 900 Ft-os jegyért vendégeink nemcsak egy jó filmet hanem egy pohár sört vagy egy pohár bort is kapnak. Sőt! Meghívott hozzáértőkkel a film után egy jó kis eszmecserére is számíthatnak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vetítésre regisztráció szükséges a bidf.guests@gmail.com e-mail címen. Kérjük a regisztráció során jelezzék, hogy melyik vetítésre jönnének.

A filmet magyar felirattal vetítjük.

Mindenkit nagy szeretettel várunk a vetítésre! Dőljenek kényelmesen hátra a moziban, és élvezzék a szórakoztató mélységet...

Üdvözlettel a BIDF csapata nevében

Sós Ágnes és Balogh Rita

fesztiváligazgatók