Dr. Molnár Adél

A legfontosabb tudnivalókról dr. Molnár Adél ügyvéd tájékoztatta a 24.hu-t.

A törvényi előírások szerint a lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges. Sok probléma származhat abból, ha ez nem történik meg, mind bérbeadói, mind bérlői oldalon.

Dr. Molnár Adél tisztázta: „az alaki hiba miatti érvénytelenség esetén a szerződés a teljesítés elfogadásával a teljesített rész erejéig érvényessé válik, tehát az írásba foglalás elmaradása ellenére érvényes lesz a bérleti szerződés, ha teljesítés történt, azaz a bérbeadó birtokba adta a lakást, a bérlő pedig átadta a bérleti díjat.”

Ez azonban nem ideális megoldás, hiszen számos részletkérdésben kell megállapodniuk a feleknek. Ilyenek lehetnek a bérleti díjon felül fizetendő költségek, a bérlemény használati célja, és további olyan feltételek, mint például az állattartás, a lakcímbejelentés, a felmondás szabályozása. Az ügyvéd ezért azt javasolja, hogy a felek részletesen egyeztessenek a szerződés tartalmáról és foglalják írásba, mely szerződésben kössék ki, hogy a szerződés a tényleges megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal érvényessé válik.

A cikket teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja el.