A Fővárosi Ítélőszék szeptember 24-i ítéletét az Ügyvédi Összefogás Egyesülete úgy értelmezi, hogy sem a BÜK, sem a MÜK jelenlegi vezetése nem legitim. (Az üggyel több közleményünkben foglalkoztunk korábban, lásd BÜK dossziék...)

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az elmúlt napokban levélben fordult az Igazságügyi miniszterhez, azzal a kéréssel, hogy jogértelmező állásfoglalásban fejtse ki az üggyel kapcsolatos véleményét.

Dr. Trócsányi László válaszát dr. Vízkelety Mariann (képünkön), az Igazságügyi Minisztérium államtitkára ismertette a MÜK kihelyezett elnökségi ülésén, 2015. október 2-án, Győrben.

A miniszter álláspontja szerint az Igazságügyi Minisztérium kiemelt fontosságú ügyként kezeli a Budapesti Ügyvédi Kamara körül kialakult helyzetet. A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-i ítélete írásos formájának ismeretében fog dönteni arról, szükséges-e lépéseket tenni a BÜK feletti törvényes felügyelet létrehozása ügyében.

Az már most megállapítható - közvetítette dr. Tócsányi László miniszter állásfoglalását dr. Vízkelety Mariann államtitkár -, hogy a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-i ítélete semmilyen tekintetben nem érinti a Magyar Ügyvédi Kamara legitimitását.