Korábbi sajtóhírek szerint még a kormánypárti képviselők sem tudták, hogy ki rejtette el egy salátatörvényben ezt a javaslatot, amit egyébként az Igazságügyi Minisztérium sem támogatott, mégis megszavazták. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azzal magyarázta az ügyvédi irodák átláthatóságát szolgáló szabályozás visszavonását, hogy az túllőtt a célon.

"Két érdek ütközik. Az egyik az, hogy a nyilvánosság a gazdaság életében minél erőteljesebb legyen, a másik viszont az, hogy az ügyvédek olyan munkát látnak el, ahol az ügyvédi titoktartás rendkívül lényeges" - mondta Kósa Lajos.

A szocialista dr. Bárándy Gergely nem ért egyet a fideszes érveléssel. "Ha csak a számokat hozzuk nyilvánosságra, nem pedig az ügyfélkört, akkor nem fogja sérteni az ügyfélnek a jogait" - vélekedett a képviselő.

A jobbikos Lukács László György szakmai egyeztetést sürget."Az ügyvédségbe vetett hitnek a megerősítésére is alkalmas lenne, ha jobban beleláthatnának vagy többet láthatnának az ügyvédi irodák gazdálkodásából" - nyilatkozta a politikus.

Az Igazságügyi Minisztérium már megkezdte az új ügyvédi törvény előkészítését, amely várhatóan az ügyvédi irodák pénzforgalmának nyilvánosságát is szabályozza. Eddig nem ismertek a témára vonatkozó elképzelések, az sem, egyáltalánlennének ilyenek.

Az InfoRádió a Kormányinfón megkérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert."Az ügyvédi kamarával való egyeztetések után az ügyvédi törvény teljes felülvizsgálatára kerül sor tavasszal - erről tájékoztatta a kormányt az igazságügyi miniszter. Ott ezt a kérdést újra napirendre lehet venni. Az adatvédelmi és alkotmányossági aggályok mind megtudjuk. A tárca várja az egyeztetésre az ügyvéd kollégákat" - válaszolt Lázár János.

A törvénytervezet jövő tavasszal készülhet el, az ügyvédi irodák tehát elvben leghamarabb 2017 őszén válhatnak ugyanolyan átláthatóvá, mint a gazdasági élet többi szereplője - összegzi a híreket az InfoRádió.