Húszezer mobiltelefon beszerzéséről, illetve háromévi szolgáltatásról kötött megállapodást a napokban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) és a Magyar Telekom Nyrt. A készülékek 42 millió forintba kerülnek.

Az intézkedés mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, ki milyen bűncselekményért tölti büntetését.

A BvOP közlése szerint: alapfunkciós típusról van szó, törésálló, szétszerelhetetlen, az elítélteknek nincs lehetőségük manipulálni azt. Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást: a fogvatartottaknak regisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokonságból kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartók és a fogvatartott ügyvédjének száma hívható.

Ezeken – az ügyvéddel folytatott egyeztetést nem számítva – a legtöbb elítélt hetente háromszor tíz percet beszélhet, de a beszélgetés hossza attól is függ, ki milyen fokozatban tölti büntetését. Legtöbbet a fogházra ítélt beszélhet, nála kevesebb időt kap a börtönbüntetéssel sújtott, míg a fegyház fokozatban büntetésüket töltőknek ennél is kevesebb idejük lesz.

Foto: MTI Czeglédy Zsolt

A hazai börtönök eddig igencsak híján voltak telefonoknak: a börtönök udvarán például általában egy készülék található. A sétálási idő mindössze 60 perc, ezalatt csak hat fogvatartott tudott beszélni a családjával. Az ügyvéddel való beszélgetést ugyanakkor korábban és ezután sem korlátozzák, ám eddig főként munkaidőben hívták az elítéltek a védőiket gondjaikkal - összegzi a jelen helyzetet a delmagyar.hu.

Az még nincs szabályozva, hogy az új mobilokkal a fogvatartottak a hivatalos munkaidő után, azaz például késő este is hívhatják-e az ügyvédeket.

A delmagyar.hu által megkérdezett szegedi ügyvéd szerint ez az új rendszer azért is jó, mert a védő is tudja hívni a védencét, és biztos lehet abban, hogy ő veszi fel a telefont. Eddig az intézetek központi számát kellett tárcsázni, s nagyon „macerás” volt előkeríteni a fogvatartottat . Eddig gyakori volt az is, hogy a fogvatartott hosszú ideig állt sorban a vonalas készülékek előtt, de ha éppen akkor hívta az ügyvédet, amikor annak például tárgyalása volt, az nem tudta felvenni a mobilját. Ráadásul sok olyan apró dolog is van egy ügyben, ami miatt nem kell mindig személyes találkozó, és egy rövid hívással is elintézhető.

Mi volt eddig?

Eddig volt a mobil-tiltás, illetve a mobil becsempészése a börtönbe. Nehéz elképzelni, de nem volt lehetetlen az ilyen és hasonló trükkök alkalmazásával, mint aminek a leírására itt akadtunk: http://bvpszichologiahirek.blogspot.hu

A trükkhöz két vödör kell. Az egyik vödör tetejét a peremnél levágják, egymásba rakják a két vödröt, és így dupla feneke lesz a vödörnek. A vödröt egyébként felmosóvödörként használják a börtönben, és az a zárkafelszerelés része. A peremet el lehet vágni egy bicskával, vagy egy kiélezett fémdarabbal, sőt egy élesebb ollóval is. Az alsó vödör aljára lyukat ütnek, és azon keresztül rejtik el a telefont az üregbe. A zárkaellenőrzés (hippelés) során nagyon nehéz észrevenni, hogy a vödör duplafenekű. A ma készülő telefonok mérete és a súlya is olyan csekély, hogy a készülék akár a töltővel együtt is elfér az üregben, és a vödröt megmelve nehéz érzékelni a súlytöbbletet. A fogvatartottak ilyen helyekre akár pénzt, kábítószert, tiltott gyógyszert is rejthetnek.

Megítélésem szerint a mobiltelefon (korlátozott) engedélyezése egy remek intézkedés, amely nemcsak az elítéltek, hanem a bv-dolgozók életét is megkönnyíti - nyilatkozta a Bors c. lapnak dr. Végh József kriminál-pszichológus. - Az elítéltek mindennapjaiban a kapcsolattartás a legfontosabb esemény. A mobiltelefon erősíti a kötődést a hozzátartozókhoz, ez megnyugtatja a fogvatartottakat. Korábban levelezéssel érintkeztek a külvilággal, s emlékszem rá, hogy hatalmas feszültségeket okozott, ha a levél nem érkezett meg időben. Nem látok kockázatnövelő tényezőt, a fogvatartottak nem bolondok, tudják, hogy a bv hallgatja a beszélgetést, nem telefonon keresztül vitatják majd meg, ha szökni szeretnének...