Az Európai Parlament az elmúlt évek különböző adóügyi kiszivárogtatásaival és botrányaival foglalkozó különbizottságok és egy vizsgálóbizottság megbízatásának lejárta után állandó bizottság keretén belül próbál fényt deríteni a különböző adózási kérdésekre – írta az MTI.

Az EP gazdasági és monetáris bizottsága keretén belül működő, 30 tagú albizottság elsősorban az adócsalás és adóelkerülés elleni fellépéssel és a pénzügyi átláthatóság adózást érintő aspektusaival foglalkozik majd.

Az EP elnökéből és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezletének javaslatára a képviselők három különbizottság felállításáról, azok létszámáról és hivatali idejéről is döntöttek.

Az uniós demokratikus folyamatokba való külső beavatkozással, köztük a félretájékoztatással foglalkozó különbizottság többek között a kulcsfontosságú választási szabályok megsértését vagy megkerülését feltáró vizsgálatok részletes elemzésével foglalkozik majd. Azonosítania kell azokat a területeket, ahol jogszabályalkotással vagy egyéb módon kellene foglalkozni a közösségi médiával. Közös uniós fellépést kell javasolnia a hibrid fenyegetések ellen, és fel kell lépnie az unión kívüli országokból rossz szándékkal érkező információs kampányokkal vagy stratégiai kommunikációval szemben.

A rák legyőzésével foglalkozó különbizottság feladata többek között annak felmérése lesz, hogy milyen jogszabályokat alkothat és milyen egyéb intézkedéseket hozhat az unió a rák megelőzésére és legyőzésére, továbbá hogyan segítheti a leghatékonyabban a rákellenes kutatást.

Különbizottság foglalkozik majd a mesterséges intelligenciával, megjelenésének hatásait és kihívásait vizsgálva majd. Emellett célkitűzésekkel és a célok eléréséhez szükséges lépésekkel menetrendet határoz meg az unió számára.

Az EP konkrét témák megvizsgálására különbizottságokat hozhat létre. A különbizottságok egy évig működnek, megbízatásuk meghosszabbítható. Mindhárom új különbizottságnak 33 tagja lesz.