A kérdés konkrétan így szólt: "Katás egyéni vállalkozónak (fogorvos) finanszírozási szerződése van a NEAK-kal. A finanszírozási szerződésnek megfelelően minden hónapban azonos összeget kap "rezsitámogatás " címén. A rezsitámogatásról nem kell havonta bizonylatokat beküldeni, de a kapott támogatási összegekből finanszírozott költségekről számla-, és bizonylatimegőrzési kötelezettsége van. (A finanszírozó részéről bármikor ellenőrizhető.) A többi bevételt „fogorvosi alapellátás finanszírozása, fogorvosi alapellátás-teljesítési díj, jogviszony-ellenőrzési díj” címén kapja. Ezeket az összegeket katás bevételként könyveli. A szolgáltató havonta elszámolást küld a finanszírozónak, mely alapján a finanszírozó pénzforgalmi kimutatást küld a vállalkozónak, és ez alapján történik a bevételek utalása. A kérdésem az, hogy a rezsitámogatás címén kapott összeg katás bevételnek minősül-e? Vagy jól értelmezem, hogy a kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek [2. § (12) bekezdés f) pontja]?"

Szipszer Tamás

Szipszer Tamás adószakértő válasza:

A költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatások valóban nem minősülnek kisadózói bevételnek.

Egy támogatás akkor minősül költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatásnak, ha annak megszerzésére kizárólag a felmerült, igazolt kiadásoknak a folyósítóval történő elszámolás mellett, vagy a tevékenység megvalósulásának ellenőrzését követően kerül sor.

A fenti fogalom alapján tehát:

1. Nem minősül bevételnek az olyan támogatás, melyet valamely tevékenység érdekében nyújtanak, de csakis a tevékenység ellenőrzését követően. A kérdésben szereplő támogatás nem ilyen módon kerül kifizetésre.

2. Szintén nem minősül bevételnek az olyan támogatás, amely esetén kifejezetten el kell számolni a kiadásokkal és ezen elszámolás mellett kapja meg a támogatást a vállalkozó. A kérdéses esetben ugyan a bizonylatokat meg kell őrizni és azokat bármikor ellenőrizhetik, de az elszámolás (bizonylatok bemutatása) nem feltétele a támogatás kézhezvételének. Ha tehát a támogatás folyósításának nem feltétele a bizonylatokkal való automatikus kötelező elszámolás, akkor a kapott támogatás nem felel meg a fogalomnak és kisadózói bevételként kell figyelembe venni.