A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság az új jogszabály révén több költségcsökkentő és időtakarékos online megoldást kíván bevezetni az európai vállalkozások számára, másrészt lehetőséget szeretne biztosítani a vállalkozók számára, hogy szabadon megválaszthassák, hol folytatják üzleti tevékenységüket, hogyan növekedjenek és szervezzék át társaságukat - jelentette az MTI.

A javaslat közös uniós eljárásokat határoz meg a vállalkozások székhelyáthelyezésére, összeolvadására vagy szétválasztására vonatkozóan, amennyiben ezekre határokon átnyúló jelleggel kerül sor.

Az új szabályok egyúttal biztosítják a munkavállalók jogainak megfelelő védelmét, és azt is garantálják, hogy a módosításokat ne lehessen kihasználni adócsalás vagy adóelkerülés céljára.

A vállalkozásalapítási eljárás és a vállalkozások működtetésének digitalizálásával ösztönzik majd a cégek növekedését.

A vállalkozások egyebek mellett egyszerűsített eljárás keretében helyezhetik majd át székhelyüket az egyik tagállamból egy másikba, és minden országban online jegyeztethetik be magukat, hozhatnak létre új fióktelepeket, és nyújthatnak be a cégnyilvántartásba dokumentumokat.