Ylva Johansson az EP terrorizmus elleni küzdelemről szóló vitáján – az MTI szerint – hangsúlyozta, hogy az európai területen elkövetett terrortámadások az európai értékeket, alapjogokat, szabadságjogokat érték.

"Határozott szolidaritást kell mutatnunk minden tagállammal és állampolgáraival, ugyanis egyetlen tagország sem képes önmagában szembeszállni a terrorizmus fenyegetésével" - fogalmazott.

Európának meg kell tudnia védeni értékeit - húzta alá.

Közölte azt is, hogy az uniós bizottság egy, a társadalmi integrációval foglalkozó cselekvési tervet is közzétesz.

"Mindenkinek, akinek joga van Európában élni, joga van a társadalom részévé válni és élvezni az alapvető jogokat, ugyanakkor tiszteletben kell tartania az olyan európai értékeket is, mint a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a vallásszabadság elfogadása" - emelte ki.

Kijelentette: a közelmúltbeli bécsi terrortámadás rávilágított arra, hogy fel kell számolni az illegális fegyvercsempészetet. Meg kell erősíteni a schengeni információs rendszert, amelyben minden ismert külföldi harcost szerepeltetni kell. A tagállamok közötti valós idejű információcserére van szükség, hogy tudni lehessen, ezek a bűnözők mikor lépik át az európai határokat, mikor áll fenn a veszélye annak, hogy illegális fegyvereket csempésznek Európán belül - közölte.

Továbbá meg kell erősíteni az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) mandátumát a terrorizmus elleni küzdelem fokozására, és növelni kell a közterületek, valamint a templomok és imahelyek védelmét - fejtette ki.

Ylva Johansson kiemelte, hogy az interneten található terrorista tartalmakat néhány órán belül el kell tudni távolítani, azok online terjesztését be kell tiltani. Az uniónak emellett a radikalizálódás megelőzésére is figyelmet kell fordítania - húzta alá.

Európa soha nem fogja elfogadni az erőszakot akkor sem, ha azt egy vallás nevében alkalmazzák - tette hozzá az uniós biztos.