Sevil Shhaideh (képünkön) 52 éves közgazdászt, volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a miniszterelnöki posztra Romániában a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfővel folytatott kormányalakítási konzultáción szerdán.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke kifejtette: a választásokon szerzett több mint 45 százalékos támogatás nyomán "legitim" módon magának kérhette volna a posztot, de tekintettel arra, hogy ebben egy hatályos törvény és az államfő ellenkezése megakadályozza, olyan személyt jelölt, akinek a kormányzati tevékenységéért pártelnökként felelősséget tud vállalni.

A romániai muzulmán közösségből származó Sevil Shhaideh 2015 májusától kezdődően fél évig vezette a fejlesztési tárcát, miután elődje, Dragnea lemondott a tárca éléről. Korábban Shhaideh államtitkári posztot töltött be a tárcánál.

Dragnea nem titkolta: alkotmányellenesnek tartja azt a törvényt, amely – priusza lévén – "egyelőre" megfosztja őt attól a lehetőségtől, hogy magának igényelje a miniszterelnöki posztot, ezzel is jelezve, hogy ideiglenes megoldásnak tekinti bizalmi emberének várható miniszterelnöki kinevezését.

Ezt azzal indokolta, hogy nem háríthatja el magáról azt a hatalmas felelősséget, amelyet a választók bizalma jelent számára, ezért olyan jelöltet keresett, aki dolgozni, a PSD programját végrehajtani "megy a kormánypalotába", nem azért, hogy személyes politikai ambícióit érvényesítse.

Ha Klaus Iohannis elfogadja a PSD javaslatát és őt bízza meg kormányalakítással, Sevil Shhaideh lesz Románia első női miniszterelnöke.

Shhaideh miniszteri kinevezése alkalmával Dragnea cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy násznagy lett volna munkatársa esküvőjén, mint mondta: a "muzulmánoknál nincs násznagy", ő tanúként volt jelen az esküvőn.

Romániában főleg a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában él őshonos – török, tatár – muzulmán közösség. A 2011-es népszámláláson csaknem 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak Romániában.

Háttér:

  • A tatár származású Sevil Shhaideh 52 éves, 1964. december 4-én született Konstancán.
  • 1987-ben szerzett egyetemi diplomát a bukaresti közgazdasági egyetemen.
  • Sevil Shhaideh előbb államtitkárként dolgozott a Liviu Dragnea vezette fejlesztési minisztériumban, majd a PSD-elnök lemondása után átvette a tárca vezetését.
  • Ő volt az első miniszter, aki nem a Bibliára, hanem a Koránra esküdött fel mandátuma kezdetén.
  • Shhaideh 2015 júniusában lépett be a Szociáldemokrata Pártba.
  • A minisztérium honlapjára feltöltött utolsó vagyonnyilatkozata szerint egy konstancai és három szíriai lakás tulajdonosa.
  • A politikusnő házas, Akram Shhaideh szíriai állampolgár felesége.

Bár a döntés papíron történelmi, a gyakorlatban kevésbé nemes célok állhatnak mögötte: a közgazdász Shhaideh és Dragnea közeli jó barátok, a pártelnök volt például a tanú a politikusnő esküvőjén.

Cimfoto: MTI/Mohai Balázs

Hírösszefoglaló forrása: MTI, index.hu