Dr. Szecskő József, az IM helyettes államtitkára (jobb oldalon) és dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az Ügyvédakadémi vitanapján

Az IM helyettes államtikára válaszainak lényege:

  1. Jogtanácsosi integráció: nem kívánják bővíteni a jogtanácsosok képviseleti jogát, tehát a munkaviszonyban lévő jogtanácsosok nem jelennek meg az "ügyvédi piacok kínálati oldalán", csak a munkáltató (munkáltatói cégcsoport) lehet az ügyfelük!
  2. A kötelező továbbképzés egységessége: nem jelent kötelező tananyagot is, tehát a képzés tartalmát az ügyvéd maga határozhatja meg. Sokféle tudásfejlesztési formát elfogadnak kreditpontként. Kerülni kívánják a felesleges vagy ésszerűtlen költségeket. Nincs olyan elképzelés, hogy kötelező vizsgákat írnának elő.
  3. A kizárólagos sikerdíj valójában most sem lehetséges, de fel sem merült a sikerdíjak betiltásának gondolata. A követelmény a munkadíj "tisztességessége" lesz.
  4. Valószínűleg marad a kétfokú kamarai rendszer és olyan végleges döntés sincs, hogy a bírósági felülvizsgálatnak mindenképpen kétfokúnak kell lennie.
  5. A kettős kamarai tagságot nem területi kamaraközi kettősségnek gondolták, hanem mindenki egyszerre lenne tag a területi és az országos kamarában is. Ennek indoka az, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara - amelynek feladatkörei várhatóan megnövekednek - közvetlenül is tudjon szolgáltatni a területi kamarákban tag ügyvédségnek és hogy bárki szabadon nyithasson alirodát bárhol az országban.