2019 elejétől Franciaországban, Németországban és Romániában jelentős számú vállalat és intézmény informatikai infrastruktúráját sértették meg rosszindulatú internetes számítástechnikai programok, így adataik elérhetetlenné váltak, hacsak az áldozatok nem fizettek váltságdíjat kriptovalutában a feltört adatok visszaállításáért. A nyomozók szerint a gyanúsítottak egy nemzetközi bűnözői csoport tagjai voltak a támadások mögött, amely Ransomware as a Service (RaaS) segítségével működött. Egy ilyen illegális üzleti modellben az elkövetők bérbe adják a zsarolóvírus-fejlesztőktől a támadások indításához és a számítógépes rendszerek titkosításához szükséges rosszindulatú programokat, ezt követően pedig illegális haszonra tesznek szert az áldozatoktól, akik fizetnek titkosított adataik biztonságos helyreállításáért.

A gyanúsítottak a GandCrab és a REvil / Sodinokibi „ransomware családokat” használták, amelyek a két "legsikeresebb" eszköz ezen a területen. Támadásaik számos áldozatot érintettek világszerte, mind a köz-, mind a magánszektorban, beleértve vállalatokat, önkormányzatokat, kórházakat, rendészeti szerveket, sürgősségi szolgálatokat, iskolákat, főiskolákat és egyetemeket. A COVID-19 világjárványt is "meglovagolva" az egészségügyi szektort is célba vették, kihasználva a globális válság adta lehetőségeket az adatokkal való zsaroló visszaélésre.

Az Eurojust francia részlege ebben az ügyben négy koordinációs értekezletet szervezett a vonatkozó vizsgálatok megvitatása és az együttműködési stratégiák kialakítása céljából. Az együttműködés megkönnyítésére az Eurojust támogatásával közös nyomozócsoportot (JIT) hoztak létre a francia, német és román hatóságok között. Svájc egy későbbi időpontban csatlakozik a közös nyomozócsoporthoz. Az Europol elősegítette az információcserét és operatív elemzési támogatást nyújtott. Amerikai hatóságok is támogatást nyújtottak a bűnözők sikeres leleplezéséhez.

A műveletben a következő hatóságok vettek részt:

  • Franciaország: Párizsi Bíróság, Kiberbűnözés Elleni Osztály, BL2C (Kiberbűnözés Elleni Brigád) – Párizsi Rendőrprefektúra
  • Németország: Stuttgart Állami Ügyészség, Baden-Württemberg Állami Bűnügyi Nyomozóhivatal
  • Románia: A Legfelsőbb Semmítő- és Igazságügyi Bíróság Ügyészsége – Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Nyomozó Igazgatósága – Központi Szervezet, Rendőrségi Főfelügyelőség – Kiberbűnözés Elleni Rendőrség Egység, Konstancai Szervezett Bűnözés Elleni Brigád, Különleges Műveletek Igazgatósága a Főfelügyelőségen belül. Román Rendőrség és a Román Csendőrség Beavatkozói Különleges Brigádja
  • Svájc: Zürich Kanton II. ügyészsége, Zürich kantoni rendőrség

Sajtóközlemény az Eurojust honlapján