Dr. Bicskei Ferenc, az OBT új soros elnöke úgy fogalmazott: a bírákat és az igazságügyi alkalmazottakat is megilleti a dicséret, mert az elért eredmények szépek; az elmúlt évben mintegy 25 százalékkal növekedett a bíróságokra érkező ügymennyiség, és ugyanennyivel növekedett a bíróságok teljesítménye, a befejezés. Növekedett a bírói létszám is, de csak 0,8 százalékkal. Itt egy hatalmas eltérés van, amelyet valamilyen módón orvosolni kell, mert változik az élet, és új ügyek jönnek – utalt a migrációval kapcsolatos eljárásokra.

Sok minden pozitívan változott az elmúlt időszakban, de az nem nyilvánult meg a személyi részben, a bírák és a bírósági alkalmazottak illetményében – emelte ki, majd nyomatékosította: példátlan a magyar közéletben, hogy 11 éve nem volt bérnövekedés a bíróságokon.

Mint mondta: itt szeretnének elérni eredményeket, ezért kell az életpályamodell; teljesítmény alapú bérezésre, jutalmazásra van szükség, és a feltételrendszer kidolgozásában az OBT-nek is feladata van, karöltve az OBH-val, a Magyar Bírói Egyesülettel (MABIE) és a Bírósági Dolgozók Szakszervezetével közösen, a mielőbbi eredmény eléréséért.

Mint ismeretes – korábban az Ügyvédek Lapja Online is beszámolt róla -, hogy dr. Makai Lajos, a MABIE elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mivel megítélésük szerint a bírói bérek drasztikus reálérték csökkenése már "a bírói függetlenséget is veszélyezteti", és új bírói életpálya nélkül a hazai hatalmi ágak közötti egyensúly is megbomlani látszik. Az igazságügyi életpályamodell többlépcsős bevezetése évente 6-7 milliárd forintba kerülne, és ez a terület olyan kis szegmense a közszférának, hogy pusztán politikai elhatározás kérdése, lesz-e változás vagy sem.

Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke ismertette, hogy néhány héten belül elkészül a bírósági szervezetfejlesztési stratégia koncepciója, amelyben számítanak a kormány és az igazságügyi miniszter támogatására is, és amelynek része lesz a bírói, bírósági életpálya, a bírósághoz való hozzáférés erősítése, valamint a bírósági eljárások elektronizálása.

Bár költségvetésük 2011-hez képest 25 százalékkal nőtt, ezt nem személyi juttatásokra, hanem a több évtizede elhanyagolt infrastruktúra fejlesztésére fordították. Ügyfélcentrumokat alakítottak ki, ahol egy ügyfél sokkal gyorsabban, egyszerűbben juthat hozzá ismeretekhez, adatokhoz az ügyéről, még akkor is, ha az adott ügyet egy távoli bíróságon folytatják.

Az OBH elnöke hangsúlyozta: az informatikai fejlesztés meghatározó volt a jövő szempontjából, mivel 2011-ben a bíróságok eszközeinek már 70 százaléka elavult. Ez az arány 2015-ben megfordult, 70 százalék az az új eszköz, szerver és egyéb hálózati eszköz, amelyekkel az eljárások elektronizálását el tudták indítani, s a tavalyi évben készült el az sms- és e-mail küldő szolgáltatás is.

Ami az infrastruktúrát illeti, két esemény, a Debreceni Járásbíróság épületének az átadása és a Ceglédi Járásbíróság ünnepélyes felavatása előtt állnak, de tovább folytatják az országos programokat, tevékenységeket. A Nyitott Bíróság program keretében 37 ezer diákot ismertettek meg a bíróságokkal. „Erre vagyunk a legbüszkébbek (…), mi vagyunk a legnagyobb olyan állami szerv, amely ilyen komolyan fókuszál a fiatalokra és ilyen komolyan foglalkozik azzal, hogy a jogismeret növekedjék.” – mondta.

Egyebek mellett szólt „A szolgáltató bíróságokért!” programról, amelyben megszólította a Kúria elnökét, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és a legfőbb ügyészt, hogy az etikai és szakmai szabályok alapján közösen lépjenek fel az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítése érdekében. A kormányt pedig arra kérte, hogy a bírósági szervezet véleményét a jogalkotás során továbbra is vegyék figyelembe. Mindhárom szervezettől pozitív visszajelzés érkezett, tehát támogatják a programot, a bíróságok pedig az elmúlt napokban küldték meg a cselekvési terveket, amelyekben hétről-hétre, hónapról-hónapra mutatták ki és tervezték be, hogy milyen vizsgálatokat, milyen képzéseket fognak szervezni a következő 6 hónapban, illetve azt is meghatározták, hogy bizonyos területeken milyen százalékban csökkentik az ügyhátralékot.

(Címfoto: PanPress)