Mindenki

A tényleges tulajdonosi nyilvántartással kapcsolatos adatszolgáltatásra kötelezett egyebek mellett minden, Magyarországon bejegyzett, illetve nyilvántartásba vett gazdálkodó szervezet, civil szervezet; a bizalmi vagyonkezelési jogviszony esetén a bizalmi vagyonkezelő; valamint azok a részben állami tulajdonú szervezetek, amelyek legalább 25% nem állami tulajdoni hányaddal rendelkeznek – sorolta a Portfolio.

A NAV gyűjti, a bankok is oda továbbítanak adatokat

A tényleges tulajdonosok központi nyilvántartását a NAV működteti, ahová a számlevezető bankok továbbítják a tényleges tulajdonosok adatait.

Mi az a TT index?

A nyilvántartásban az ügyfeleket egy 10 pontos megbízhatósági index (ún. TT index) alapján értékelik, amelyen minden ügyfél 10 pontról indul. Az ügyfél TT indexe az állami hatóságok és más szolgáltatók bejelentése alapján csökkenhet. Amennyiben az ügyfél TT-indexe 8 pont alá süllyed, akkor az ügyfél megjelölése “bizonytalan” míg 6 pont alatt “megbízhatatlan” jelzést eredményez, azonban mind két esetben lehetőség van az adatok módosítására és a megbízható státusz visszaszerzésére.

Ügyvédek is kötelesek lesznek megtagadni

A TT index 6 pont alá csökkenésének szankciójaként 2022. július 1-től a Pénzmosási törvény hatálya alá tartozó valamennyi szolgáltató (beleértve az ügyvédeket, bankokat, székhely-szolgáltatókat stb.) köteles lesz megtagadni a 4,5 millió forintot meghaladó tranzakciókban való részvételt “megbízhatatlan” ügyféllel - ismertették.