Az Európai Ügyészség körüli fejleményekkel korábban több közleményünkben foglalkoztunk. Azzal a kérdéssel is, hogy vajon miért nem csatlakozik a magyar kormány az Európai Ügyészséghez. E közlemények közül a fontosabbak:

Az Európai Ügyészségről készített rövid video-ismertető ide kattintva nézhető meg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Németországban, Hollandiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Magyarországon tartottak házkutatásokat augusztus 4-én egy az Európai Ügyészség által irányított nyomozás keretében – tájékoztatott közleményében az Európai Ügyészség.

A rövid közleményből annyit lehet megtudni, hogy egy 14 millió eurót meghaladó értékű nemzetközi áfacsalásról van szó.

Marcus Paintinger

Marcus Paintinger müncheni ügyész szerint az új európai szervezet nélkül hónapokig tartott volna megszervezni egy ilyen akciót, így viszont hetek alatt összejött.

A június 1-től működő Európai Ügyészséghez Magyarország nem csatlakozott, így az intézménynek a csak Magyarországot érintő ügyekben - például az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaéléseknél - nem lesz hatásköre. Ha viszont egy másik országban indult nyomozásnak van magyar szála, akkor a magyar hatóságok kötelesek együttműködni az Európai Ügyészséggel, erről áprilisban munkamegállapodást is aláírt Polt Péter legfőbb ügyész Laura Codruta Kövesivel, az Európai Ügyészség vezetőjével.

Az Európai Ügyészség az idén június elsején kezdte meg működését, Magyarország azonban nem csatlakozott a nemzetközi szervezethez, amelynek elsődleges célja, hogy - mint közismert - nyomozzon és vádat emeljen az uniós költségvetés ellen elkövetett csalásokkal és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban.

Az Európai Ügyészségnek 22 uniós ország a tagja: Írország, Magyarország, Lengyelország, Svédország eddig nem csatlakozott az ügyészség munkájához, de ezt bármikor megtehetik, Dánia pedig egyértelmű kívülmaradását jelezte.

Hadházy Ákos korábban 680 ezer aláírást gyűjtött össze a csatlakozás mellett - emlékeztet a 24.hu. Ahogy arra korábban egy momentumos politikus felhívta a figyelmet, a Fidesz ellenzékben, a 2009-es választási kampányában még az Európai Ügyészségért szállt síkra, később azonban leszavazták a csatlakozást. Karácsony Gergely főpolgármester legutóbbi népszavazási kezdeményezésének kérdései között szintén szerepelt volna az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdése, ám a Nemzeti Választási Bizottság a múlt héten visszadobta a népszavazási kérdéseket.

Címfotó: Laura Codruța Kövesi, foto: Transindex