Jurij Fedotov, az UOCD igazgatója (képünkön) szerint a nemzetközi és országos szinten bevezetett, az emberkereskedelem ellen irányuló eljárások hatása már érezhető, azonban még sok a tennivaló, elsősorban a kiszabott büntetések terén.

„Az elmúlt tíz évben tizenöt százalékról kilencre csökkent azoknak az országoknak a száma, amelyek nem ítéltek el senkit embercsempészetért” – tette hozzá Fedotov, aki úgy vélekedett, a mostani jelentés is azt bizonyítja, hogy egyebek mellett biztosítani kell a technikai segítségnyújtást, és erősíteni kell az együttműködést az országok között.

A jelentés szerint számos fegyveres csoport részben emberkereskedelemből finanszírozza a tevékenységét. A dokumentum külön foglalkozik a gyerekkatonákkal, elsősorban Közép-Afrikában és a Közel-Keleten. A jelentés egyaránt kitér a kis- és nagykorú áldozatokra, és arra is, hogy sok kiskorút kényszermunkára is kényszerítenek.

A nők szexuális célú kizsákmányolása kapcsán megemlíti Nadia Muradot, az iraki jazidi kurd emberi jogi aktivistát is, akit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kényszerített szexrabszolgaságra, miután a dzsihadisták 2014-ben elrabolták. Murad 2018-ban megkapta a Nobel-békedíjat és ma az ENSZ jószolgálati nagyköveteként igyekszik felhívni a világ figyelmét a világban történő szexuális kizsákmányolásra.

A válságövezetekben az embercsempészek azoknak a helyzetével is visszaélnek, akik hazájukból az üldöztetések elől menekülnek: az otthonaikat elhagyni kényszerülők, például a szíriai, afgán, rohoingja nemzetiségű mianmari és iraki menekültek közül sokan válnak áldozataikká. Ők a körülményeik miatt sokkal kiszolgáltatottabbak a bűnözőknek.

A jelentés adatai szerint a világban zajló emberkereskedelem áldozatainak 70 százaléka nő. Közülük körülbelül a fele felnőtt, illetve minden ötödik lány, ez utóbbi szám pedig egyre emelkedik. Az emberkereskedelem célja elsősorban szexuális kizsákmányolás, erre az esetek 59 százalékában kerül sor, kényszermunkárapedig mintegy 35 százalékban.

A minta némileg eltér a gyerekek esetében, ahol a kisfiúk felét dolgoztatják, 27 százalékukat pedig szexuálisan zsákmányolják ki, felhasználják őket továbbá koldulásra, katonáskodásra és bűnelkövetésre is. A lányok közül 72 százalék esik szexuális kizsákmányolás áldozatává, 21 százaléknak pedig kényszermunkát kell végeznie.

Egyre több a regisztrált áldozat világszerte, és egyre több embercsempészt ítélnek el. 2016-ban az áldozatok száma elérte az eddigi legmagasabb számot, 24 ezret, nagy részüket az amerikai kontinensen és Kelet-Ázsiában regisztrálták.

Az emberek nagy része nem a saját hazájában, hanem idegen, gyakran gazdagabb országban kerül emberkereskedők csapdájába, elsősorban a Kelet-Ázsiából és a Szaharától délre eső afrikai országokból érkeznek. Ezekben az esetekben kiemelten fontos a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködésének hatékonysága.

Az UNODC kétévente tesz közzé hasonló jelentést.

(Forrás: Hirado.hu)