NAV

Az Európai Unióban is példaértékű újításokat vezetett be Sors László (címképünkön) vezetése alatt a Nemzeti Adó- és Vá mhivatal, amely mára az egyik legjobban működő hivatallá vált Magyarországon, a kitűzött célokat sikerrel teljesít ette - jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal országos vezetői értekezletén mondott beszédében a Pénzügyminisztérium június 24-i közleménye szerint.

Sors László, leköszönö NAV vezér: páratlan mennyiségű adatból dolgozhattunk

Sors László, leköszönő vezető a növekedés.hu-nak röviden így összegezte az elmúlt években elért eredményeket:

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rugalmasan, szakszerűen és innovatív megoldásokkal ültette át a gyakorlatba a progresszív adópolitikát, az adózás digitalizációjával egyszerűsítette az állampolgárok és a vállalkozások adóügyeit, megteremtette a közérthető hivatali kommunikáció alapjait.

Sors László

Nem utolsó sorban páratlan mennyiségű adat hozzáférhetőségét és elemezhetőségét tette lehetővé a gazdasági folyamatok tisztulása céljából, világviszonylatban is elismert eredménnyel. Ennek a hivatalnak a munkatársai ma rendezett jogállású alkalmazottként, igazságos bérrendszerű munkahelyen dolgozhatnak.

Munkatársaim eredményeire büszkén adom át a stafétát a NAV következő vezetőjének.” - tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint: a vírusválság megerősítette a digitális átállás fontosságát, ezért tovább kell gyorsítani az adóhivatal informatikai fejlesztésén. Varga Mihály az új célok megvalósításával Vágujhelyi Ferencet bízta meg az adóhivatal élére.

Csapást mérő hivatal

A hivatal idén már 5,5 millió ember helyett készíti el az szja-bevallást, a 2018-ban indult online számlázás komoly csapást mért a feketegazdaság szereplőire, a gazdaság fehéredésében megelőztük például Németországot és Ausztriát is - sorolta az adóhivatal elmúlt éveinek legfontosabb eredményeit a miniszter a közlemény szerint.

A Pénzügyminisztérium szerint a NAV az egyik legjobban működő hivatal Magyarországon, nincs még egy olyan szervezet, amely ennyi feladatot látna el eredményesen. Mintegy 1200 különféle ügy tartozik a NAV hatáskörébe, ami nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló - mondta Varga Mihály, kiemelve, hogy a folyamatosan csökkenő adók mellett is az adóhivatal biztosítja a költségvetési bevételek 94 százalékát.

Digitalizáció, digitalizáció, digitalizáció

Varga Mihály prognózisa szerint: a gazdaság újraindítása csak a versenyképesség növelésével lehet sikeres, ennek egyik legfontosabb sarokköve a vállalkozások informatikai fejlettségének erősítése.

A gazdaság digitalizálásában az adóhivatalnak kulcsszerepet szán a kormány, ehhez új célok mentén kell tovább fejleszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

Mintegy 1200 különféle ügy tartozik a NAV hatáskörébe, ami nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy a folyamatosan csökkenő adók mellett is az adóhivatal biztosítja a költségvetési bevételek 94 százalékát. A miniszter szerint a gazdaság újraindítása csak a versenyképesség növelésével lehet sikeres, ennek egyik legfontosabb sarokköve a vállalkozások informatikai fejlettségének erősítése. A gazdaság digitalizálásában az adóhivatalnak kulcsszerepet szán a kormány, ehhez új célok mentén kell tovább fejleszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Új vezetővel. Sors László szinte napra pontosan három évig, 2018. június 15-e óta irányította az adóhivatalt.

Régi motoros

A pénzügyminiszter azt is jelezte: Vágujhelyi Ferenc korábban már dolgozott a hivatalnál informatikai elnökhelyetteseként, legutóbb pedig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács vezetőjének tisztségét töltötte be, ahol szintén az infokommunikációs szektor fejlesztéséért dolgozott.