Kovács Petra

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) álláspontja szerint eddig nem alakultak ki gócpontok a börtönökben. Adataik alapján 55 fogvatartott volt aktív fertőzött a múlt héten, és összesen öten vesztették életüket a hónapok során - a 168.hu információi szerint..

A büntetés-végrehajtási (bv) intézetek ugyanakkor már a járvány magyarországi megjelenésekor megtiltották a fogvatartottak látogatását, így a rabok 2020 márciusa óta nem találkozhatnak a szeretteikkel. A kapcsolattartást jelenleg telefon- és Skype-beszélgetésekkel helyettesítik. – Skype-hívásra minden fogvatartott jogosult, kérelme alapján hetente legfeljebb kétszer, alkalmanként minimum 30, maximum 60 percben – írta a168.hu megkeresésére a BvOP.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont eltérő, hogy a fogvatartottak milyen gyakran és módon élhetnek a kapcsolattartási jogaikkal.

Intézményenként változik, hogy mikor, és milyen hosszan van mód a Skype-hívásra. A telefonálás pedig egyirányú, a hozzátartozók egyáltalán nem tudnak betelefonálni – mondta a lapnak Kovács Petra, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

A szervezet szerint ennek az az egyik legfőbb oka, hogy az intézetek nem voltak felkészülve a járványra. A bizottság október végi adatai alapján a szegedi bv-intézetben 16, a Békés megyei bv-intézetben kettő, a fiatalkorúak tököli bv-intézetében pedig csak egy számítógép áll rendelkezésre. – Márpedig ez jelentősen megnehezíti, hogy valaki időponthoz jusson - mondta Kovács Petra.

A bizottság szerint a Skype-beszélővel kapcsolatban is több probléma merült fel az elmúlt hónapokban.

A hívásindítást havonta újra kell kérelmezni, ami az intézetek szempontjából sem ideális, hiszen növeli az adminisztratív terhelésüket. Mi is rengeteg panaszt kapunk a Skype-hívási lehetőségekkel kapcsolatban. Egyrészt, mert hosszadalmas az engedélyeztetés, másrészt, mert a technikai feltételek nem adottak hozzá - mondta Kovács Petra.

A szakadozó kép-és a hangminőség miatt is sokan fordultak jogi tanácsért a szervezethez. - Értékes percek vesznek el a technikai és minőségi problémák miatt. Ha egy fogvatartott kéthetente tud skype-olni, és ez nem minőségi beszélgetés, akkor az növeli a frusztrációt. Van olyan, aki azt mondta, inkább nem skype-ol, mert az, hogy nem hallja megfelelően a szeretteit, csak ront a helyzeten - tette hozzá Kovács Petra.

A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályok június 30-ig tolták ki a látogatási tilalmat, ráadásul mindenféle indokolás nélkül.

Nagy felháborodást okozott a fogvatartottak és a hozzátartozók között, hogy idén június végéig nincs látogatás. Ez nagyon hosszú idő, semmilyen kapaszkodót, reményt nem ad sem a fogvatartottaknak, sem a hozzátartozóknak. Az is gondot okoz, hogy nincs megfelelő tájékoztatás arról, előreláthatólag mikor lesz bármiféle engedmény. A BV jelenleg csak annyit mond: nem. És nem adnak magyarázatot arra, hogy védőeszközökkel és negatív teszttel miért nincs lehetőség a látogatásra, vagy miért nincs valamilyen alternatív látogatási lehetőség - mondta Kovács Petra.

A szervezet szerint a fogvatartottak tájokoztatása sem teljeskörű.

A bv a benti tévén vagy a börtönújságon keresztül közvetíti a változásokat, rendelkezéseket. Viszont a kapcsolattartást jelenleg három jogforrás szabályozza. Ezt a hozzátartozóknak kintről is nehéz követni, nemhogy a bent lévőknek. Sajnos sokszor nincsenek megfelelően informálva, és ha ezért segítséget kérnek, elhajtják őket azzal, hogy ha lehet látogatni, szólni fognak - mondta.

A szervezet álláspontja szerint inkább más kapcsolattartási alternatívák biztosítására lenne szükség, nem a teljes tilalomra.

Magyarországon minden bv-intézetben van plexifalas beszélő-helyiség. Nyáron, a járvány enyhülésénél mégsem engedélyezték a látogatást, pedig Európa szinte összes országában rendelkezésre állt ez a lehetőség - fogalmazott Kovács Petra.

A BvOP szerint az ügyvédi látogatás korlátozására eddig egyetlen esetben sem került sor. "Ezt - a szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás. A védővel való kapcsolattartásra természetesen igénybe vehető a Skype is, a védő egyéni döntésének függvényében. A védők a Skype igényeiket az érintett bv-intézet felé időpont megjelöléssel – írásban – jelzik, így a bv-intézet a kért időpont biztosítására – soron kívül is – intézkedik” - írták. A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont előfordult, hogy a jogászuknak heteket kellett várnia, hogy időpontot kapjon.