Keszthyeli Nikoletta

Az előző év januárjától átszabott békéltető testületek minden nehézség ellenére az egész országban zavartalanul működtek 2020-ban.

Több mint tízezer ügyben fordultak a fogyasztók a kamaráknál működő alternatív vitarendezési fórumokhoz, ezek közül több mint 1500 eljárás végződött a vásárló és a cég közötti egyezséggel, míg 1300 ügyben a vállalkozásoknak megfogalmazott szakértői, testületi ajánlásokból csaknem hetvenszázalékos volt a teljesítési arány – összegezte az eddigi tapasztalatokat Keszthelyi Nikoletta, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Az emlékeztetett: a hazai fogyasztóvédelemben a hatóság mellett alternatív lehetőségként a peren kívüli vitarendezést biztosító békéltető testületek járnak el, amelyek tavaly egy átgondolt jogalkotási folyamat eredményeként megerősítést kaptak.

Mint mondta, a vállalkozásoknak már több mint öt éve kötelező részt venniük a békéltető eljárásokban, amelyek minden magyar fogyasztónak ingyen és a bírósági útnál gyorsabban hozhatnak megnyugtató megoldást, mivel alapvetően a felek közötti egyezség elősegítésére törekednek az egyszerű szabályok mentén.

Tavaly óta a megyei kereskedelmi és iparkamaráknál működtetett békéltető testületek az egységes joggyakorlat érdekében összehangoltan, egységesített eljárási szabályzat szerint működnek – mutatott rá Keszthelyi Nikoletta.

A szakminisztérium gyűjtése szerint a békéltető testületekhez beérkezett kérelmek, valamint a megoldott ügyek száma a koronavírus-járvány idején sem csökkent tavaly.

Ugyan a felek közötti egyezség a fogyasztó és a vállalkozás képviselőjének személyes jelenlétében jöhet létre a leghatékonyabban, a járvány miatt a testületek jelentős számú ügyet írásban voltak kénytelenek lefolytatni.

A korlátozott lehetőség ugyanakkor nem befolyásolta az egyezségek arányát, a tárgyalt ügyek számát, ez jól mutatja a rendszer professzionális és eredményes működését – állapította meg a helyettes államtitkár.

Úgy folytatta: a békéltető testületek megyei szinten is hatékonyan együttműködnek a fogyasztóvédelmi hatósággal. Tavaly több mint félezer ügyben jelezték, ha egy eljárásba bevont vállalkozás nem tett eleget az együttműködési kötelezettségének – ezekben az esetekben a hatóság mérlegelés nélkül bírságot szabott ki a mulasztó cégekre. Egy-egy megye fogyasztóvédelmi szervei kölcsönösen tájékoztatják egymást a környékbeli jogsértésekről, ennek köszönhetően a tapasztalatok szerint a hatóság és a békéltető testületek együttműködésével eredményesen lehet tisztítani a piacot területi szinten is.

A leggyakrabban előforduló esetekről a tárca azt közölte, hogy hasonlóan a korábbi évekhez, 2020-ban is a jótállással, szavatossággal kapcsolatos kérelmek tették ki az ügyek jelentős részét – csaknem felét – a békéltető testületeknél. E téren tipikus volt, amikor a vásárló a javítás alatt álló termék esetén elhúzódó várakozás miatt kérte a testület segítségét.

Emellett jellemzőek a webáruházakkal, internetes vásárlással összefüggő ügyek – ezeknél úgy tapasztalták, a hatósággal való együttműködésnek kiemelkedő jelentősége van. Szintén gyakran fordulnak elő a lábbelikkel kapcsolatos panaszok: leginkább a nem megalapozott szakvélemények okoztak problémát a vásárlóknak.

A jótállási szabályok ez év januártól hatályos, átfogó megújításával a vásárlók hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket a kereskedőkkel szemben – jegyezte meg a helyettes államtitkár, kitérve arra is, hogy csökkentek a testületek és a vállalkozások adminisztratív terhei, mivel az ügyeket cégkapun keresztül intézik, illetve a fogyasztónak is van lehetősége az ügyfélkapun keresztül eljárást kezdeményezni.

Keszthelyi Nikoletta hangsúlyozta: a minisztérium elkötelezett az alternatív vitarendezés, a békéltető testületi rendszer további szakmai fejlesztése mellett.