Az ajánlást a napokban teszik közzé, és arról fog szóln - mondta el dr. Péterfalvi Attila (képünkön), a NAIH elnöke -, hogy ilyen különleges jogrend idején, amikor az alapjogokat a szokásosnál jobban lehet korlátozni, melyek ennek a határai, valamint a kormánynak hogyan kell utólag elszámolnia a terrorveszélyhelyzet időszakával. Ezek "izgalmas" kérdések, mert nincsen alkotmánybírósági gyakorlat a témában - tette hozzá.

A NAIH-elnök arról is beszélt, hogy az adatvédelem nemzetközi napját 2007 óta tartják meg. Idén Magyarországon nem konferenciát rendeznek, hanem egy pályázat eredményét hirdetik ki. Iskolai csoportok számára szerveztek versenyt, amelynek lényege az volt, hogy a gyermekek aktív közreműködésével kellett egy adatvédelmi tanórát bemutatni.

Dr. Péterfalvi Attila kiemelte: fontos, hogy a fiatalokat meg akarják védeni az internet káros hatásaitól, mivel a visszaélések a közösségi portálokon akár öngyilkossághoz is vezethetnek. A felnőttek ugyanakkor jobban ismerik az adatvédelmet: "van affinitásuk" a személyes adataik megóvásához, és a közérdekű adatok is foglalkoztatják őket - fűzte hozzá.

A kormány január közepén - azóta széles körben erősen vitatott - alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet, és ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását.