Archie White 91 éves korában még ügyvédként dolgozott, ám nyugodt hastingsi életét megtörte egy agyvétzés. Felépülése korát meghazudtoló volt, ugyanakkor nyugdíjba vonult. Nem ült sokáig babérjain, az élethosszig tartó tanulás mintapéldájaként iratkozott be 92 évesen az East Sussex College művészeti alapképzésére.

„Egy barátnőm tanult ott egy évvel előttem, meglehetősen élvezte, ez adta nekem az ötletet” – nyilatkozta az egyetem honlapjának. A férfi festészetre specializálódott a képzés során, ugyanakkor az alapozó művészeti ismeretek mellett fényképészetet, szobrászatot, illetve a Photoshop használatát is megtanították neki. „Mókás volt, de nem nekem találták ki” – mondta a digitális képszerkesztési képzéséről.

A korábbi agyvérzése nem múlt el nyomtalanul, némileg korlátozta képességeit, de 96 éves korára sikerrel diplomázott.

„Hosszú és élvezetes karrierem volt, de az egyik dolog, ami a legjobban foglalkoztat, hogy a legtöbb diplomás ember számára szinte elkerülhetetlen, hogy nem képesek megélni művészként, fazekasként, fotósként vagy modellezőként” – mondta társaira gondolva.

Archie White élvezi és gyakorolja is új szakmáját, megélhetési gondjai sincsenek, ezért önkritikusan is bátrabban fogalmaz: „ha valaki elég bolond, hogy fizet nekem a festményeimért, szórakoztatni fog, de ha nem fizet, az sem számít.

A világ legidősebb diplomása a japán nemzetiségű Hirata Sigemi, aki öt éve diplomázott le 96 éves és 200 napos korában, mindössze 145 nappal idősebbként, mint White tette.

(Forrás: napigazdasag.com.)