Michele Vespe

“Az adatok segítenek nekünk megérteni és jobban leírni egyes jelenségeket, amelyeket teljesen ellentétes módon érzékelünk. Ilyen például az, hogyan aránylik a bevándorlók száma a népességhez országonként" - mondja Michele Vespe adatokkal foglalkozó tudós, a Közös Kutatóközpont munkatársa - írta az Euronews.

"Ezt több mint háromszorosának szokták érzékelni, mint a valós szám, amely Olaszország esetében 7 százalék körüli. Egy másik példa erre az európai állampolgárok válságokhoz való viszonyulása. A koronavírus-krízis előtt a terrorizmus volt a fő ok az aggodalomra, ezt a migráció követte. Most valami megváltozott, de még mindig nagyon magas az érzékelése a migrációnak, ahhoz képest, amit az adatok mutatnak az arányáról az országok vagy Európa lakosságához viszonyítva."

A migrációt a big data módszerével elemzik" – mondta az Euronews tudósítója, Claudio Rosmino. "Ez hasznos modelleket produkál a migráció jelenségének megértéséhez, és támogatja a hatékonyabb és összefüggőbb integrációs programok fejlesztését.”

A big data fogalma alatt azt a komplex technológiai környezetet (szoftvert, hardvert, hálózati modelleket) értjük, amely lehetővé teszi olyan adatállományok feldolgozását, amelyek annyira nagy méretűek és annyira komplexek, hogy feldolgozásuk a meglévő adatbázis-menedzsment eszközökkel jelentős nehézségekbe ütközik. Leegyszerűsítve, a big data, mint fogalom a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól.

Egyre növekszik az igény arra, hogy kiegészítő és időszerű adatokat kapjunk a megfelelő humanitárius tervek és politikai válaszok támogatására a tradicionális statisztikai forrásokon kívül (mint például a népszámlálások, mintavételek), amelyek a határokon átnyúló mobilitásról szólnak.

A big data legfőbb forrásai a mobiltelefonok, a közösségi média és az internetes keresések, valamint a földi megfigyelési adatok. A kutatók ezeken a platformokon követik a név nélküli digitális nyomokat.

"Ha ezek a nyomok úgy vannak összesítve, hogy az nem sérti meg az adatvédelmi és etikai alapelveket, valamint az adatbiztonságot, akkor összességében úgy mutathatnak meg társadalmi trendeket, amely elképzelhetetlen lenne a hivatalos statisztikák által" - magyarázza Michele Vespe.

"Szóval kiegészíthetik a hivatalos statisztikákat, növelve azok időtlenségét, hiszen ezeket bármilyen időben lehet gyűjteni, még most is, miközben beszélgetünk, és további perspektívát nyújtanak nekünk.”