A casus belli

Mint sokak előtt köztudott - mint azt a b1.blog.hu összefoglalja: Ahmed H. és társai megdobálták a schengeni határnál vízágyúzó TEK-eseket, amiért először elítélték tíz évre terrorizmus vádjával, majd a megismételt eljárásban – mivel csak a vádnak tetsző tanúkat vette figyelembe a bíróság - március 14-én ismét elítélték, de most hét év fegyházbüntetésre. A Szegedi Törvényszék a megismételt eljárásban a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a röszkei zavargásnál felbukkanó férfit. A vádlott védője: dr. Bárándy Péter ügyvéd.

Felszólította: vonja ki a "politikai erővonalból"

Karácsony Gergelynek ki kell vonnia a politikai erővonalból dr. Bárándy Péter volt szocialista igazságügyi minisztert - mondta dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (képünkön) újságíróknak március 14-én, Budapesten.

Az alábbiakban azt az MTI tudósítást idézzük, ami a kormány Igazságügyi Minisztériumának hivatalos honlapján olvasható.

Dr. Völner Pál államtitkár az Ahmed H. perében hozott ítéletre reagálva kifejtette: a kulcskérdés az volt a megismételt eljárásban a Szegedi Törvényszéken, hogy az ügyészség által emelt vád szerint terrorcselekményről beszélhetünk-e, vagy a védelmet képviselő dr. Bárándy Péter volt szocialista igazságügyi miniszter által képviselt álláspont szerint hatóság elleni erőszak kísérletéről. A bíróság az ügyészségnek adott igazat, tehát a megismételt eljárásban is hasonló ítélet született - emlékeztetett.

Dr. Völner Pál kiemelte: "valóban nem lehet büntetlenül Magyarországon a határzárat áttörni", tömegzavargás keretében a rendőröket dobálni. A jogállamisághoz az is hozzátartozik, hogy a bűncselekményeket büntetés követi - mutatott rá.

Az államtitkár felszólította Karácsony Gergelyt, MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, hogy "a politikai erővonalból (sic!) vonja ki" a korábbi igazságügyi minisztert, "döntse el, hogy ügyvédként vagy politikusként szerepel ezekben az ügyekben".

"A Soros-szervezetek képviselői" a Szabadságot Ahmed H.-nak feliratú kitűzővel voltak jelen a tárgyaláson, pedig itt egy bűncselekményről van szó, "nem állhatnak az ellenzéki pártok és az úgynevezett civilek a bűnözők oldalára" - fogalmazott dr. Völner Pál.

Soros, terroristák, migránsok; vajon ki fizeti...

Néhány nappal később, március 17-én egy másik kormánypárti politikus, Zsigó Róbert , a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (képünkön) sajtótájékoztatót tartott, amin kormányzó pártja nevében - dr. Völner Pál államtitkárral összhangban -, ő is felszólította "Karácsony Gergelyt, mint az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét és listavezetőjét, hogy hívja vissza Ahmed H. védőügyvédjét, dr. Bárándy Péter korábbi szocialista igazságügy-minisztert.” Ha Karácsony Gergely nem tesz így, akkor - az államtitkári érvelés szerint a szocialistákkal együtt ő is egy terroristát támogat.

Az államtitkárnak a sajtótájékoztatón kifejtett értelmezésében: "... elképesztőnek tartjuk, hogy a szocialisták embere, az MSZP volt igazságügy-minisztere védi őt, sőt az elsőfokú ítélet után még enyhítésért is fellebbeztek"

Úgy summázott, hogy aki nem ért egyet álláspontjával, azok a migránspárti brüsszeli politikusok és a "Soros-szervezetek", amelyek szintén Ahmed H. kiszabadítását követelik.

Majd elhangzott egy költői kérdés: vajon ki fizeti Bárándy Pétert? "Csak nem Soros György?" - ez az a kérdés, összegzett az államtitkár, amelyet Karácsony Gergelynek meg kell válaszolnia.

"Dunsztom nincs, hogy miről beszél ez a drága ember"

A tudósítások szerint a "visszahívásra" felszólított Karácsony Gergely sem nagyon tudta mire vélni a két államtitkár szavait. Nem tudja visszahívni dr. Bárándy Pétert - nyilatkozta -, mert nincs közéleti funkciója, semmilyen módon nincsenek politikai együttműködésben. "Dunsztom nincs, hogy miről beszél ez a drága ember" - mondta a sajtó érdeklődésére válaszolva.

"Az ostobaság és tudatlanság" mélypontja

Maga dr. Bárándy Péter ügyvéd (képünkön) a személyét támadókról a Magyar Nemzetben azt mondta: Nem pszichiáter vagyok, hogy ezeket az embereket a problémáikkal kezelni tudjam...

Miután tételesen elmagyarázta az ügy valós tudnivalóit, azon véleményének adott hangot, amely szerint az ostobaságnak és a tudatlanságnak olyan fokát mutatják fel az említett nyilatkozók, amivel nem érdemes foglalkozni. Arra viszont - tette hozzá -, hogy ezek az emberek mivé tennék a közgondolkodást, azt mondom: 1974 óta járok el jórészt védőként. Mindeddig soha nem vetemedett arra a politika, valamelyik politikai tényező, egy magát politikusnak képzelő személyiség, hogy véleményt formáljon: egy ügyvéd kit védhet. Aki ezt teszi, az igazságszolgáltatás működését, konstrukcióját és a demokráciában elfoglalt helyét sem érti, de nem is törekszik megérteni. Ha ennyire ostoba egy politikus, és veszi a bátorságot, hogy egy büntetőügyben így állást foglaljon, akkor tényleg szüksége van szakemberre” – vélekedett dr. Bárándy Péter.


Zavarbaejtő konfúzió

A két kormánypárti politikus által előadottakban olyan - eufemisztikusan fogalmazva - zavarbaejtő fogalmi konfúzió mutatkozik, amiből - az idézett blogoldal summázásában - a következőket lehet kihámozni:

  1. Ahmed H. védője a terrorizmust támogatja, vagyis összemosták az ügyvédet a védencével.
  2. Összemosták a politikát és az igazságszolgáltatást is, több ponton – mintha Karácsony Gergelynek bármi köze lenne ehhez az ügyhöz, vagy éppen dr. Bárándy Péterhez, aki korábban - hogy' jön ez ide? - (tizennégy évvel ezelőtt!) igazságügyi miniszter volt egy szocialista kormányban.
  3. És vajon hogyan - és honnan, és milyen alapon „hívhatná vissza” Karácsony Gergely dr. Bárándy Pétert?
  4. Szemlátomást Ahmed H.-nak nem jár az ügyvédi védelem és az ártatlanság vélelme, mert két kormánypolitikus - mintegy az igazságszolgáltatás székébe ülve - így látja helyesnek.

Megsértettek bennünket

Az események nem hagyták érintetlenül az ügyvédséget, sokan kapták fel a fejüket a mind szakmai, mind politikai, mind pedig általános szellemi szinten is alig értékelhető politikusi vélemények hallatán.

Dr. Bánáti János , a MÜK elnöke, maga is büntetőjogi ügyvéd (képünkön) megdöbbentőnek tartja ezeket a politikai megnyilatkozásokat, amelyek a védőügyvédeknek az Alaptörvényben a demokrácia szabályai szerint biztosított munkáját vonják kétségbe - hangsúlyozta a Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatában.

A védői tevékenység filozófiájá - mai napig ható érvénnyel - Király Tibor professzor, a magyar büntetőeljárásjog "megalapozója" foglalta össze még 1962-ben, tehát az 1956-os megtorlások időszakában. E szerint a védő azért van, hogy a büntetőeljárásban ellensúlyt képezzen az ellen a jogállamban is rettentő teher ellen, amely - a nyomozó- és vádhatóság, a rendőrség és az ügyészség képviseletében - ránehezedik egy személyre, a vádlottra - hangsúlyozta dr. Bánáti János. 2018-ban végképp elfogadhatatlannak tartja kétségbe vonni az ügyvédek szerepét. Hozzáfűzte: még a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető tömeggyilkosoknak is joguk van a tisztességes eljáráshoz és azzal együtt a védelemhez, legyen az ügyvéd akár megbízott, "kirendelt".

A védők munkája a törvény szerint is kizárólag a terhelt érdekében álló körülmények feltárására irányulhat, a hatóságok, a bíróság is teszi a dolgát, és természetesen hibázhat is, de ha kiiktatnák az igazságszolgáltatásból a védőket, akkor veszélybe kerülne a jogállam, fennállna az ártatlanok elítélésének veszélye. Az ügyvédnek tehát védence irányában elfogultnak kell lennie, de ez semmiképpen nem jelentheti azt, hogy egy védőt bármilyen módon is azonosítani lehetne a vádlottal, sem érzelmi, sem politikai alapon semmilyen súlyú bűncselekmény esetén sem - szögezte le a kamarai elnök, aki szerint a MÜK elnökeként tiltakoznia kell az ügyvédi hivatásnak ilyen mértékű félremagyarázása, megsértése ellen. - Azalaptörvényben rögzített jog, hogy a védő félelem és fenyegetettség nélkül végezhesse a feladatát. Dr. Bárándy Péter jottányit sem lépett túl ügyvédi feladatán, amihez semmi köze annak, hogy ő korábban miniszter volt. Sok százra tehető azon ügyvédek száma - hívta fel a figyelmet nyilatkozatában dr. Bánáti János, a MÜK elnöke -, akik korábban politikusként, rendőrként, bíróként, ügyészként dolgoztak.