Minderre a CSES szervezésében végbement, az előzetes letartóztatás és az európai elfogatóparancs témakörében megtartott nemzetközi konzultáción került sor 2015. július 30-án.

A CSES az Európai Unió Bizottságának megbízásából Európa-szerte vizsgálja az előzetes letartóztatás és az alternatív kényszerintézkedések tagállami gyakorlatát, pénzügyi hatásait és az Európai Unió lehetőségeit, különös tekintettel az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára és az uniós tagállamok közti kölcsönös bizalom érvényesülésére.

A találkozó célja az volt, hogy a CSES szakértői képet kapjanak az előzetes letartóztatás és az alternatív kényszerintézkedések magyarországi és ausztriai szabályozásáról, gyakorlatáról és ezek költségvonzatairól, valamint az európai elfogatóparancs alapján való átadási eljárások regionális tapasztalatairól.

A konzultáción elemezték a nemzeti jog által biztosított lehetőségeket, a bírói döntéshozatal szempontjait, az Emberi Jogok Európai Bíróságának releváns esetjogát és az európai bűnügyi együttműködés egyes gyakorlati kérdéseit.

Megvitatták az Európai Uniónak az előzetes letartóztatással kapcsolatban tervezett jogalkotása lehetséges irányait is. A területet érintő joggyakorlat és a korszerű jogi gondolkodás további fejlesztése érdekében mind a hazai, mind az osztrák szakemberek az igazságügyi képzés és a hivatásrendek közötti konzultáció fontosságát hangsúlyozták.


A megbeszélésen a CSES munkatársai és az osztrák igazságszolgáltatás képviselői mellett magyar részről dr. Matusik Tamás bíró, a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportjának vezetője, dr. Korona Lajos főügyészségi ügyész, dr. Pongrácz Attila, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese és dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke vettek részt.