Az elismerést dr. Áder János köztársasági elnök dr. Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át a Kúria elnökhelyettesének augusztus 19-én, az Országház kupolatermében – tájékoztatott közleményében a Kúria.

Dr. Kónya István 1954. február 20-án született Budapesten, a fővárosi Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. 1979-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán, „cum laude” minősítéssel. 1981-ben nevezték ki Szegedi Katonai Bíróság ítélőbírójává. 1991-től legfelsőbb bírósági bíró, 2000. évtől tanácselnök, két évvel később a Büntető Kollégium vezetői tisztségét tölti be. 2012. augusztus 1-től a Kúria elnökhelyettese és szóvivője. Számos könyv, tankönyv, jogi tudományos tanulmány szerzője, szakvizsga bizottsági tag, részt vett az új Büntető Törvénykönyv és a Büntetőeljárási törvény kodifikációjában is.

A Kúria 2019. évi évkönyvében akként fogalmaz: „a valóság megismerése feladat, a jog tudása kötelesség, de a döntés nem csupán eredmény, hanem alkotás, ami a megérlelt döntéshozatal élményén alapszik.”