Dr. Völner Pál államtitkár (képünkön) elmondta: úgy álltak fel az asztaltól, hogy mindenki elismerte, szakmailag vállalható előterjesztés kerül a Ház elé.

Dr. Völner Pál úgy fogalmazott, kérdés, hogy egy sikeres szakmai egyeztetést követően a politikai pártok tudják-e magukat tartani ehhez az irányhoz, vagy a politikai haszonszerzés érdekében más álláspontot alakítanak ki a parlamenti vitában, és így megakadályozzák, hogy az eljárások gyorsabbak, hatékonyabbak és igazságosabbak legyenek a jövőben.

A javaslat tavasszal kerülhet a parlament elé, a törvény 2018. július 1-jén léphetne hatályba. Az új törvény révén felgyorsulhatnak az eljárások, a részvevők szerepe, feladatai konkrétabban elválasztódnak. A bíróság csak akkor folytathatna le bizonyítást, ha azt feltétlenül szükségesnek látja, szigorodna a hatályon kívül helyezés lehetősége, jobban érvényesülnének a sértetti jogok, lehetőség lenne arra, hogy a bíróság előtt a vádlott az ügyész indítványát elfogadja, azonnal ítéletet lehessen hozni – írta a Magyar Hírlap.

(Forrás: Igazságügyi Minisztérium/MTI)