Vajon miért vannak fenntartásai a magyar döntéshozóknak az Európai Ügyészséggel szemben? Vajon miért nem lép be a szervezet tagjai közé? Ezzel kapcsolatos korábbi fontosabb közleményeink itt olvashatók:

Izelítő a magyarországi sajtóvisszhangokból:

  • HOGYAN JÁRNA EL AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG EGY MAGYAR VÁDLOTT ELLEN? LAURA CODRUȚA KÖVESI ELMONDTA AZ AZONNALINAK! (Azonnali.hu) Idézet: "Az Európai Ügyészség a részes 22 tagállam által delegált ügyészekkel fog működni, a nyomozás után pedig a tagállami bíróságok előtt emelnek majd vádat. Az Azonnali azon kérdésére, hogy hogyan nézne ez ki egy olyan esetben, mikor valamilyen részes államhoz fűződő kapcsolat miatt magyar állampolgár ellen emelnének vádat, azt mondta, ilyenkor a vádemelés a vonatkozó részes állam bírósága előtt történne, vagyis
    elképzelhető, hogy az Európai Ügyészség mondjuk Ausztriában vagy Szlovákiában állítson bíróság elé egy magyar embert, ha ott, vagy ottani cég segítségével csalt."
  • Codruța Kövesi összekeverte az Európai Szekuritátéval az Európai Ügyészséget, és Magyarországot Brüsszelhez akarja csatolni (Pesti Srácok.hu) Idézet: "Hazájában, Romániában (Laura Codruța Kövesi) arról lett közismert, hogy külföldi érdekcsoportok kívánsága szerint indított korrupcióellenes eljárásokat kényelmetlenné vált politikusok ellen. Az interjú a szokványos keretek között zajlott: a lap tartotta a mikrofonállványt és rajongott a kérdezettért. Az egyetlen váratlan fordulat az volt, amikor Kövesi asszonyból elő jött az európai gauleiterbe oltott román szekus, és kijelentette, az Európai Ügyészség azokat az országokat is vizsgálni fogja, akik nem csatlakoztak önként az EÜ-hez. Nos, csak a határt ne lépje át, mert az ilyesmi nálunk, a veesenmayerkodás bizony törvénybe ütközik.A román külföldön is román, nem tudnak kivetkőzni önmagukból, a román létezés alapja, hogy magyar dolgokat akarnak máshova csatolgatni. Codruța Kövesit hiába választották az Európai Ügyészség élére, hogy Tusk mellett legyen még egy “keletről” származó gauleiterje Brüsszelnek, nem tudja teljesen feledni gyökereit, ám most nem valami Kárpátokon túl (el)fekvő koszfészekhez, hanem Brüsszelhez akarja csatolni Magyarországot. Akkor is, ha mi élve az elidegeníthetetlen tagállami jogunkkal úgy döntöttünk, hogy megőrizzük önálló államiságunkat és nem kívánunk alanyai lenni az Európai Ügyészség nevű gyarmati közigazgatásnak."
  • Magyarországon is vizsgálódhat az Európai Ügyészség (Klubrádió.hu). Idézet: "Az Európai Ügyészség vezetője üzent annak a 680 ezer magyarnak, akik aláírták a Magyarország mielőbbi csatlakozását sürgető petíciót -reagált itthon Hadházy Ákos. A korábbi támogató akciót szervező független képviselő ugyanakkor már a csatlakozás kikényszerítését sürgette, mert enélkül szerinte nem várhatóak valóban hatékony eredmények. Mint a Klubrádiónak elmondta, a járvány miatt hozott intézkedések miatt most van itt az ideje, hogy az EU végre elővegye azoknak az országoknak az ügyét, amelyek valódi indok nélkül és polgáraik akarata ellenére döntöttek a kimaradásról."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Az alábbiakban teljes egészében közreadjuk azt az exkluzív interjút, amelyet az Európai Ügyészség vezetője adott hivatalba lépését követően elsőként az Euronews riporterének, Zsíros Sándornak.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Laura Codruța Kövesit tavaly októberben választották meg az Európai Ügyészség élére. A 47 éves román jogász előzőleg az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására 2018-ban le nem váltották a posztról. Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat. Laura Codruța Kövesi beiktatása óta az első tévéinterjúját az Euronews-nak adta. A felvétel július 2-án, csütörtökön készült Luxembourgban. Magyar szinkronnal ellátott változata itt tekinthető meg:

Zsíros Sándor, Euronews: Az Európai Unió arra készül, hogy több száz milliárd eurónyi friss pénzt fordítson a felújítási alapjára és a hétéves európai költségvetésre. És néhány bűnszervezet valószínűleg már most azt tervezi, hogy rátegye a kezét erre a pénzre, vagy legalább egy részére. Hogyan tudják megvédeni ezeket az európai alapokat? Mely ágazatokra, projektekre és tagországokra fog összpontosítani?

Laura Codruța Kövesi, európai főügyész: Ha az új költségvetési javaslatról beszélünk, akkor néhány egyszerű szabályt kell figyelembe vennünk. Több pénz lesz, nagyobb rugalmasság és kevesebb szabály. Ez azt jelentheti, hogy nagyobb lesz a csalások kockázata is. Az európai ügyészség része lesz a megoldásnak, de nem az egyetlen része. Az Európai Unió több intézményének is részt kell vennie ebben a közös erőfeszítésben a pénzügyi alapokkal történő csalások megelőzésére és a csalás elleni küzdelem érdekében.

Euronews: Ön szerint rendszerszintű korrupciós veszély van Európában? És kapcsolódik ez a politikai vezetőkhöz?

Laura Codruța Kövesi: Ha a korrupcióról beszélünk, az szinte minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban.

Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől.

Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy egyes országok nagyon korruptak lennének vagy, hogy mások ne lennének azok.

Euronews: Melyek az intézmény felállításának fő akadályai?

Laura Codruța Kövesi: Először a pénzügyi és költségvetési források hiányát említeném. Ez lenne az első akadály. További akadály bármilyen késedelem. Egy kézzelfogható példát szeretnék mondani. Az európai ügyészeket tavaly év végén kellett volna kinevezni, ám a mai napig nem nevezték ki őket. Nem lehet testület európai ügyészek nélkül, és testület nélkül nem tudjuk meghatározni az eljárási szabályzatot, illetve a szabályozási keretet, amelyben az Európai Ügyészség működni fog.

Ez az eljárás késik, mivel Málta nem javasolt elegendő támogatható jelöltet. Ennek eredményeként december óta az egész folyamat csúszik.

Remélem, hogy az európai ügyészeket a lehető leghamarabb kinevezik.

Euronews: Csehországban egy, a miniszterelnökhöz köthető cég vizsgálat alatt áll az európai alapokkal kapcsolatos állítólagos visszaélés miatt. Átveszi az ügyet?

Laura Codruța Kövesi: Nagyon nehéz feltételes esetekről beszélni, mert az Európai Ügyészségnek a rendelet által biztosított hatáskörét kell alkalmaznunk. A nyomozási prioritásokat a testület határozza meg, amely az egyes tagállamok által delegált 22 ügyészből és az európai főügyészből áll. Nagyon fontos, hogy minden ügyet a hatáskörünkön belül dolgozzunk fel, függetlenül attól, hogy ki követi el ezeket a bűncselekményeket vagy attól, hogy hol követik el.

Ügyészként az a feladatunk, hogy biztosítsuk, hogy a jog mindenkire egyenlően vonatkozzon.

Euronews: Lengyelország és Magyarország esetében az ügyészséghez való csatlakozás megtagadása növeli az európai alapokkal kapcsolatos korrupció kockázatát?

Laura Codruța Kövesi: Nem csak Magyarországról és Lengyelországról van szó. Ott van még Svédország, Dánia és Írország is. Nehéz kommentálnom azokat az okokat, amelyek miatt ezek a tagállamok nem csatlakoztak az ügyészséghez, mert végül is politikai döntésről van szó, és ezt nem tudom kommentálni.

Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.

Euronews: Ön szerint kevesebb uniós pénzt kellene kapniuk azoknak az országoknak, amelyek nem csatlakoznak az ügyészséghez?_

Laura Codruța Kövesi: Ez a kérdés politikai választ igényel. Én ügyész vagyok, és az Európai Ügyészség feladatára korlátozódik a tevékenységem. A mi kompetenciánkat pedig az európai együttműködés végrehajtása adja, mi ennek vagyunk az egyik eszköze.

Euronews: Magyarországon 700 ezren írtak alá egy petíciót, amely arra kérte a kormányt, hogy Magyarország lépjen be az Európai Ügyészségbe. Üzen valamit azoknak, akik ezt szeretnék?

Laura Codruța Kövesi: Ügyészként egyetlen üzenetem lehet: az, hogy a legjobb tudásunk szerint elvégezzük a ránk bízott feladatot. Kivizsgáljuk a hatáskörünkbe tartozó eseteket, és ha a kimaradó öt ország közül bármelyik úgy dönt, hogy belép a szervezetbe, akkor ezt üdvözölnénk. Azt szeretnénk, ha a többi tagállamból is csatlakoznának hozzánk ügyészek, hogy közösen harcoljunk az ilyen jelenségek ellen.

Általánosságban azt üzenem a polgároknak, hogy szeretnék egy független, erős és hatékony szervezetet létrehozni, amely egyenlő mértékben szolgáltat majd igazságot és végez nyomozásokat a tagállamokban.

Nagyon fontos, hogy megszerezzük az emberek támogatását az intézmény számára. Ez az egyik legnagyobb kihívás.

Euronews: Nemcsak a politikusok, hanem a fehérgalléros bűnözők is működtetnek pénzmosásra és csalásra szakosodott nemzetközi szervezeteket. Hogy tud lépni ezen a területen?

Laura Codruța Kövesi: Mit hoz nekünk az Európai Ügyészség, amikor ezeknek az eseteknek a kivizsgálásáról beszélünk? Nos, ez drasztikusan csökkenti az ügyészek nemzeti szintű korlátozásait, és az információcsere gyorsabb és hatékonyabb lesz. Ezen felül javítani fogjuk a jogsértéssel okozott károk megtérítésének hatékonyságát is. Az egyik tagállam ügyészei által szolgáltatott bizonyítékok felhasználhatók lesznek egy másik tagállamban.

Ezek az előnyök lehetővé teszik az Európai Ügyészség számára, hogy olyan intézménnyé váljon, amely alapvetően megváltoztatja a pénzügyi csalások és a szervezett bűnözés eddigi kivizsgálásának módját.

Euronews: Amióta Önt leváltották a román korrupcióellenes ügynökség éléről, nem hallottunk sok magas szintű esetről. Eltűnt volna a korrupció Romániából?

Laura Codruța Kövesi: Két éve távoztam az Országos Korrupcióellenes Ügyészségtől (NAD), és nehéz kommentálni az ott zajló eseményeket.

Az elmúlt három évben a román igazságszolgáltatást folyamatosan támadások érték. Sok ügyészt és bírát is különféle módokon zaklattak. Számos fegyelmi eljárás indult, és büntetőeljárásokat indítottak az ügyészek és a bírák ellen.

Ennek következtében a támadások és a jogszabályi változások folyamatosan befolyásolták az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Euronews: Romániában Önt sokszor vádolták azzal, hogy külföldi érdekeket, titkosszolgálati érdekeket képvisel. Felkészült a hasonló támadásokra európai szinten?

Laura Codruța Kövesi: Mindig azt gondoltam, hogy ezek a támadások nemcsak ellenem, hanem az összes ügyész ellen és a munkájuk hatékonysága ellen irányultak.

Ezek a támadások ugyanakkor az általunk végzett munka minőségét és hatékonyságát is jelezték. Tehát arra számítok, hogy lesznek majd támadások az intézményeink és az ügyészeink ellen.

De azt hiszem, hogy korábbi tapasztalataim már felkészítettek arra, hogy mi fog történni. Biztos vagyok abban, hogy az európai ügyészekkel együtt nagyon jó csapatot fogunk alkotni, és nem leszek egyedül ebben a harcban. Egy teljes csapatunk lesz az ügyészségnél, és remélem, hogy a munkánknak pozitív hatása lesz. Biztos vagyok abban is, hogy lesznek majd ilyen támadások, de felkészültem. És meg vagyok győződve arról, hogy a kollégáim is készen állnak.