Ügyvédfórum oldalunkon szeptember 27-én közzétettünk egy cikket, amiben összegeztük a BÜK tisztújítási előkészületeit és azt a sokrétű és eleven, színes egyéni kezdeményezést, ami a tagság és különböző szakmai-érdekvédelmi csoportosulásai részéről segíti ezt a folyamatot, főként a kamarai posztokra történő jelentkezők bemutatásával, bemutatkozásával. Ebben a közleményben tettük közzé azt a 21+1 kérdéscsokrunkat, amivel mi is segíteni szeretnénk a kamarai tagságot a jobb tájákozódásban. Csak annyit kértünk - s kérünk a jövőben is - a válasszal bennünket megtisztelő ügyvédektől, hogy a) a kérdésekre adandó válasz lehetőleg rövid és tömör legyen, b) a kérdésekre adandó válaszadás tetszőleges, arra válaszoljon, amire kedve van, c) kérdések sorrendje tetszőleges, úgy válaszoljon rájuk, abban a sorrendben, ahogy a legjobbnak látja (természetesen kivéve azokat az egymást kiegészítő kérdéseket, amelyek logikusan összetartoznak).

A következőkben közzé is tesszük az egyik - a BÜK elnöki posztjára jelentkező - dr. Tóth M. Gábor (képünkön) által megküldött válaszokat. (Életrajza a BÜK hivatalos honlapján, a zárt oldalon olvasható.)


  • 1.Hogyan határozná meg: mi az ügyvéd?

Szabad és független, elfogult jogi segítő.

2. Ügyvédnek lenni: kenyérkereső foglalkozás, szolgáltatás, szakma, hivatás?

Egyértelműen hivatás, melyről a személyes példámmal nap, mint nap igyekszem meggyőzni a környezetem.

3. Hogyan határozná meg az ügyvédség helyét az igazságszolgáltatás rendszerében?

A jogállami igazságszolgáltatás hivatásos őre.

4. Vannak-e az ügyvédi tevékenységnek Ön szerint sajátosan magyar vonatkozásai? Ha igen, melyik legfontosabbat emelné ki?

Erre az a bonmot jut eszembe, hogy „amíg egy ügyvéd élt a faluban addig nélkülöznie kellett, amint odaköltözött egy másik, mind a kettő jól élt.”

5. Mi a szerepe Ön szerint a nagy nemzetközi ügyvédi szervezeteknek?

Nemzetközi érdekvédelemmel segíteni globálisan a jog uralmát.

6. Mi az ügyvédi kamara szerepe az ügyvédi tevékenység/hivatás megélésében, gyakorlásában?

Az ügyvédi tevékenység függetlenségének biztosítása kifelé, a szakmai önigazgatás fenntartása befelé.

7. Vannak, akik azt gondolják: az ügyvédi kamara fölösleges intézmény. Mondjon három érvet, amellyel az ellenkezőjéről kívánná meggyőzni őket?

A hivatásrendre vonatkozó hatékonyabb reguláció, központosított beszerzés lehetősége és intézményesített érdekvédelem.

8. Ha Ön szerkesztené ezeket a kamarai orgánumokat: a Pesti Ügyvédet, az Ügyvédek Lapját és a BÜK elektronikus hírlevelét, milyen fontosabb tartalmi változásokat vezetne be?

Az ÜL-t megtartanám mélyebb elemző szakmai cikkeknek, a PÜ megjelenését úgy alakítanám, hogy ne „esemény utáni tabletta legyen”.

9. Alaposan áttanulmányozta és ismeri már az Ügyvédi tevékenységről szóló törvényt (Üttv.-t)?

Igen.

10. Mi az, ami Ön szerint kihagyható-kihagyandó lett volna az Üttv.-ből?

A sikerdíjakra vonatkozó szabályozás szigorodása.

11. Mit tart az Üttv. legfontosabb eredményének?

Azt, hogy a fegyelmi jogkör gyakorlását továbbra is kamarai kizárólagos jogként határozza meg.

12. Ön szerint mi a Budapesti Ügyvédi Kamara szerepe, súlya a honi ügyvédség életében?

A hazai ügyvédség több, mint felét adó, legnagyobb létszámú területi kamaraként tagjainak önálló érdek-artikulációja és a MÜK érdekérvényesítésének segítése.

13. Hogyan sorolná fontossági rendbe a BÜK előtt álló tennivalókat, vagy mit emelne ki a három legfontosabbként az alábbiak közül: tagdíjcsökkentés, kötelező továbbképzés rendszerbe állítása, klubélet felfrissítése, a tagság minél részletesebb tájékoztatásának megszervezése, a kamarai informatikai rendszer továbbfejlesztése, a kamarai hivatali ügyintézés korszerűsítése, az ügyvédi biztosítás, nemzetközi kapcsolatok tovább építése, bővítése?

A kötelező továbbképzés rendszerbe állítása, a tagság minél részletesebb tájékoztatásának megszervezése, klubélet felfrissítése.

14. Mi hiányzik Ön szerint a fenti felsorolásból? Megnevezne ezekből hármat?

Hatékonyabb, érdekérvényesítés; naprakész és transzparens kapcsolat a társ-hivatásrendekkel, társadalmi szerepvállalás erősítése.

15. Mit üzenne azoknak az egyéni ügyvédkollégáknak, akik az idősebb korosztály tagjaiként kétségbeesve tapasztalják: egyre kevesebb esélyük van lépést tartani az informatikai technológiai fejlődésnek az igazságszolgáltatás terére való robbanásszerű megjelenésével, megértésével, alkalmazásával?

Kérjék a kamara és fiatalabb kollegájuk segítségét, hiszen a fejlődés maximum csak lassítható.

16. A BÜK életében mi az a három legfontosabb terület, amire Ön szerint a legtöbb költségvetési forrást kellene a kamarának biztosítania?

Jogi szolgáltatás, továbbképzés, belső kohézió erősítése programokkal.

17. Ha szavaznia kellene, hogyan döntene: a kamara választott tisztségviselői között a nők arányát kvótarendszerrel kellene biztosítani (ez esetben mi lenne a követendő arány?), vagy ilyenre nincs szükség, mivel a tisztségre jelölt nemétől függetlenül értékelendő: alkalmas-e az adott feladatra, avagy nem?

Azt gondolom annyi jól felkészült és rátermett hölgy van a budapesti karban, hogy nekik lenne sértő, ha pusztán nemi alapon lennének a vezető testületek tagjai. Minden hölgy tagunkat arra buzdítanék, tegyen a Kamaráért a közélet aktív szereplőjeként!

18. Hogyan látja a kamarai taggá lett jogtanácsosok helyét, szerepét és jövőjét a kamarai struktúrában?

Egy szerelmi házasságban is komoly kihívást jelentenek a mindennapok, hát még egy kényszerházasságban. De ha már így alakult, meg kell találnunk a szinergiákat a képviselet és az okiratszerkesztés terén, és tennünk kell érte, hogy az integráció és az együttműködés olyan jól sikerüljön, mint a múlt század kilencvenes éveinek elején.

19. Ismeri-e Ön, hogy miként vélekedik az átlagos hazai közvélemény az ügyvédségről?

Szerintem igen, és hatékony kommunikációval küzdeni kell a sztereotípiák ellen.

20. Meg van-e elégedve azzal a társadalmi fogadtatással, amiben a hazai ügyvédség részesül?

Mindig lehet javítani.

21. Ha nem, mit tenne annak érdekében, hogy változtasson azon?

A társadalom részére a jogtudatosság fejlesztésével és hatékony kommunikációval vigyük közel a hivatásrendünket.

22. Mi az, amit mindezeken túlmenően fontosnak tartana elmondani az ügyvédség és a BÜK jövőjével kapcsolatban?

A köztestületnek vissza kell nyernie a méltóságát és a tagság, valamint a jogkereső közvélemény általi megbecsültségét.

Foto: Kaszás Beáta/Panpress