A miniszter közölte: a veszélyhelyzettel összefüggésben elrendelhető hatósági házi karantén vagy más járványügyi intézkedés hatálya alatt álló személy a részére kijelölt lakást nem hagyhatja el, ugyanakkor fontos, hogy ez a rendelkezés nem akadályozhatja meg a bántalmazókkal szembeni hatékony rendőri fellépést és a távoltartás elrendelését.

Ennek biztosítása érdekében a kormány elrendelte, hogy ha a bántalmazó személy járványügyi intézkedéssel érintett, de önerőből nem képes új tartózkodási helyre költözni, akkor a rendőrség jelöl ki számára új tartózkodási helyet, amit köteles elfoglalni. A rendelet a bántalmazottak számára is lehetőséget nyújt arra, hogy a rendőrség segítségét kérjék egy új, kizárólag bántalmazottakat fogadó szálláshely biztosítására, ahol adottak a járványügyi intézkedések végrehajtásának feltételei - tette hozzá dr. Varga Judit.

Kiemelte: a kormány számára elsődleges szempont a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődése, amelyben fontos szerepet játszik, hogy különélő szülők esetén a gyermek - amennyiben bíróság erről másképpen nem rendelkezett - mindkét szülővel személyesen is folyamatos kapcsolatot tarthasson. A szülőkre e célból fokozott együttműködési kötelezettség hárul.

Kitért arra, a hatályban lévő veszélyhelyzet ideje alatt bevezetett kijárási korlátozások szerint a lakóhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni. A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet értelmében ilyen alapos oknak számít, hogy a különélő szülő kapcsolatot tartson gyermekével.

A vonatkozó kormányrendelet lehetőséget teremt arra, hogy azok a különélő szülők is kérhessék a bíróságtól a kapcsolattartás végrehajtásának elrendelését, akiknek megállapodását bíróság vagy hatóság nem hagyta jóvá - nyilatkozta az igazságügyi miniszter.

* * * * * * * * * * * * * *

A témában nagy kül- és belpolitikai vihart kavart ügyről - az ún. isztambuli egyezmény körüli vitákról és annak parlamenti el nem fogadásáról - lásd korábbi közleményünket: