Az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése 2019 végére készült el, összesen 184 végpont került kialakításra, így az ország teljes területén, minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián is van legalább egy telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem. A fejlesztéssel minden bírósági épület videokonferencia útján elérhetővé vált.

A távmeghallgató rendszer kiépítése óta dinamikusan emelkedik az eszközök alkalmazása, az elmúlt hetek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a Via Video rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.

Távmeghallgatással személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, illetve meghallgatások a peres felek, terheltek, tanúk, illetőleg szakértők esetében, úgy, hogy két helyszín között biztosítják a folyamatos, ellenőrzött és valós idejű kép- és hangkapcsolatot. A távmeghallgatás megkönnyíti és segíti a bírók munkavégzését, speciális felkészülést a használata nem igényel. A rendszer létjogosultságát a számadatok is alátámasztják.

2020. márciusában a hazai bíróságok számos szakértő, alperes és felperes mellett összesen 1169 vádlottat, 131 tanút és 58 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak meg. Nyolc esetben külföldi helyszínen tartózkodott a meghallgatott fél. A legtöbb távmeghallgatást a Fővárosi, a Miskolci és a Gyulai Törvényszéken bonyolították le.