November közepén került az új Európai Parlament elé a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés keretében feldolgozott elektronikus adatokról szóló új uniós jogszabály tervezete – írta a Mandiner precedens. A Birgit Sippel szocialista EP-képviselő által bemutatott javaslat célja az lenne, hogy megkönnyítse a bűnüldöző szervek dolgát, ha a nyomozás során külföldi tulajdonú internetes szolgáltatók által tárolt adatokhoz kívánnak hozzáférni. Ez lenne az első tényleges, uniós szabályozás által biztosított büntetőjogi eszköz a hatóságok kezében. Miközben az uniós belügyminiszterek már 2018 decemberében zöld utat adtak a javaslatnak, az EP tárgyalja az ügyet.

Több egyházi vezető jelezte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság által eredetileg készített javaslat nem biztosít különleges védelmet olyan titoktartásra kötelezett hivatások számára, mint a lelkészi, az ügyvédi vagy az orvosi. Napjainkban már az egyházi lelkigondozás is jelentős részben elektronikus formában, online kommunikáció útkán történik, így az ott elhangzottak is az érintett internetes szolgáltatók szervereire kerülnek. Ez ugyanúgy érintheti a gyónási titkot a katolikus egyház esetében, mint az egyéb lelkigondozói kommunikációt a protestáns felekezeteknél.

A javaslatot jegyző Birgit Sippel indokoltnak nevezte az aggályokat, és néhány héten várható szakbizottsági szavazás előtt igyekeznek beépíteni az erre vonatkozó módosításokat. A cél az, hogy az új uniós rendelet ne írhassa felül az egyes tagállamok által saját polgáraiknak garantált alapjogokat.