A börtönőrök elméleti és gyakorlati felkészültségét próbára tevő megmérettetést 2009 óta kétévente rendezik meg, idén immár hatodik alkalommal – tájékoztatott honlapján a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Egy kiemelt, magas biztonsági kockázati besorolású fogvatartott bírósági előállítása során egy közúti balesethez érkeztek a fegyőrök, akik azt tapasztalták, hogy egy gépjármű lángokban áll, két súlyos sérült pedig az autóban rekedt.

Ezzel a szituációval találták szembe magukat a Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere elnevezésű kétnapos szakmai verseny résztvevői 2019. augusztus 22-én Pilisszentkereszten, ahol a gyors és szakszerű fellépésnek köszönhetően végül mindegyik előállítást végző csapat kimentette a sérülteket, majd a fogvatartottat is épségben eljuttatta a bíróságra. Az ehhez hasonló rendkívüli eseményekkel az életben ritkán, az országos szakmai vetélkedőn azonban rendszeresen találkoznak a verseny résztvevői.

A versenyen induló fegyintézetek csapatai különböző szakterületek képviselőiből, az adott börtön legjobbjaiból álltak össze, így a biztonsági, a reintegrációs vagy a nyilvántartási területeken dolgozók is részt vettek a versenyen. A zsűri elsősorban nem az egyéni kvalitásokra, hanem a csapatok összteljesítményére volt kíváncsi, így a feladatok értékelésénél az együttműködés, az összhang és a közös munka minősége volt az egyik legfontosabb szempont.
A büntetés-végrehajtási szervezetnél dolgozók a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek, a társadalom érdekében végzik a köz- és jogbiztonság fenntartásában nélkülözhetetlen feladatukat, nehéz, sokrétű, ugyanakkor kifejezetten változatos munkájukat.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata után a képzeletbeli dobogó második fokára a Kalocsai Fegyház és Börtön fegyőrei állhattak fel, míg a harmadik helyen az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet különítménye végzett. A Hivatás Mestere Országos Vetélkedőt 2017-ben a Szegedi Fegyház és Börtön szakemberei nyerték el, akiknek most be kellett érniük a negyedik hellyel.