Az OBH elnöke elmondta: miközben egyre komolyabb eredményeket mutatnak fel az ítélkezés gyorsaságában és minőségében, a szervezetben dolgozók egzisztenciális megbecsülése "nem ilyen ütemben erősödik". Hangsúlyozta: a bírói életpályamodell nem a béremelésről szól, hanem a 2004-es bérszínvonal visszaállításáról, ugyanis akkor volt legutóbb jelentősebb bérrendezés a bírósági szervezetben.

Dr. Handó Tünde egy kérdésre válaszolva közölte: az életpályamodellhez kapcsolódó illetményemeléshez 14 milliárd forintra lenne szükség.

Az OBH elnöke egy kérdésre válaszolva elmondta, a Kúria a terveik szerint 2019-ben, a bírói hatalomról szóló törvénycikk elfogadásának 150. évfordulóján költözhetne vissza régi épületébe, amelyben jelenleg a Néprajzi Múzeum működik.

Dr. Bicskei Ferenc, az OBT leköszönő elnöke (képünkön) a sajtótájékoztatón arról beszélt, a testület az elmúlt fél évben foglalkozott a készülő integritási szabályzattal. Megjegyezte: fontos, hogy a szabályzat megteremtse a bíróságok átláthatóságát, de ugyanolyan fontos, hogy a bírák védelmével is foglalkozzon.

Az integritáshoz az is hozzátartozik, hogy a bírák valóban függetlenek legyenek. A bírák védelmet várnak a nemtelen külső - például a közvélemény vagy a sajtó részéről érkező - támadásoktól - tette hozzá.

Bicskei Ferenc szerint tarthatatlan, hogy 12 éve nincs béremelés az igazságszolgáltatásban. Hozzátette: a készülő bírói életpályamodell azonban nemcsak a bérekről szólna, hanem az infrastruktúráról, a munkakörülményekről, és egyéb juttatásokról, "amelyek arra hivatottak, hogy méltó életpályát rajzoljanak a bírák és bírósági alkalmazottak elé, és garantálni tudják a bírák függetlenségét".

Emlékeztetett arra: az OBT-nek egyetértési joga van, amikor az OBH vagy a Kúria elnöke olyan pályázót szeretne kinevezni, aki a véleményező testületek többségi támogatását nem nyerte el, illetve nem az első helyre rangsorolták a helyi bírói testületek. Elmondta, tavaly 197 pályázatot írtak ki, ebből öt esetben kívánt eltérni az OBH elnöke a rangsortól, az OBT három esetben egyetértett az eltéréssel, két esetben - mindkettő a Budapest Környéki Törvényszéket érintette - megtagadta azt. Az OBH elnöke két vezető kinevezéséhez is kérte az OBT hozzájárulását, és meg is kapta azt.


Dr. Gerber Tamás, az OBT soros elnöke (képünkön) arról beszélt, az integritási szabályzat és az etikai kódex lesz az a két alappillére a bírósági szervezetnek, ezek biztosítani tudják a bíróságok átláthatóságát, nyíltságát. Közölte: a testületnek a következő fél évben értékelnie kell, hogy az új igazgatási szabályzat be tudja-e tölteni a neki szánt szerepet, és tovább kell dolgoznia azon, hogy mihamarabb elfogadják az életpályamodellt.