Az elmúlt másfél év során a bíróságok közel 200 olyan eseményről, alkalomról számoltak be, amelyen biztosított volt a bíróság és az ügyvédség közötti együttműködés - olvasható az OBH értékelésében.. Ezek formája nagyon változatos: képzések, konferenciák, tudásmegosztó kollégiumi ülések vagy értekezletek, szakmai-igazgatási egyeztetések, együttműködések, digitális bemutatók. Sok bíróság jelenleg is hatályos együttműködési szerződéssel rendelkezik a területi ügyvédi kamarával.

Ezen rendezvényeken, eseményeken több mint 2000 ügyvéd vagy ügyvédjelölt vett részt, volt több olyan közös alkalom, ahol a területi kamara valamennyi vagy speciális területen eljáró ügyvédje számára nyitva állt a részvétel lehetősége - írja híradásában az OBH.

Az együttműködések közül kiemelkednek az elektronikus kapcsolattartáshoz és a digitalizációhoz köthető együttműködések. Több mint 20 olyan rendezvényre került sor a bíróságok területén, ahol Digitális Nyílt Nap, elektronikus kapcsolattartás témájú szakmai nap vagy egyeztetés keretében cserélhettek tapasztalatot a bíróság és az ügyvédség képviselői.

Az új eljárási kódexek hatályba lépését követően több mint 60 olyan esemény zajlott - emlékeztet az OBH közleménye -, ahol az ügyvédség képviselői részt vettek bírósági képzésen vagy a kódexekkel kapcsolatos szakmai megbeszélésen, illetve gyakori volt az is, hogy valamely bíróság bírája tartott nagyszámú ügyvéd vagy ügyvédjelölti hallgatóságnak előadást a bekövetkezett változásokról. Több esetben - jelzik - a bíróság szakmai anyagot is továbbított a területi kamara részére.

Fentieken túlmenően az OBH kiemeli a Magyar Jogász Egylettel közösen rendezett Pp. konferencia sorozatot. A 20 állomáson, 2019. január és június között rendezett konferenciákon összesen 772 ügyvéd vagy jogtanácsos vett részt.

Az ügyvédi kamarai képzésben részesülők képzésen történő részvétele a bírói pályázati eljárásban figyelembe vehető - emlékeztet a közlemény.

A szakmai-igazgatási együttműködésen túl egyéb területekre is kiterjedt egyes bíróságok és a helyi ügyvédi kamara kapcsolata, így például bíróság által szervezett koncerten is jelen volt meghívott ügyvéd hallgatóság - hívja fel a figyelmet az OBH.

Az OBH központi szinten is jó kapcsolatot ápol az ügyvédséggel, például hatályos együttműködési megállapodással rendelkezik a Magyar Ügyvédi Kamarával az országos névjegyzékben szereplő civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezetek adatainak átadására vonatkozóan.

A Hivatal folyamatosan együttműködött a Magyar Ügyvédi Kamarával a védőkijelölő program kialakítása során, több közös egyeztetésre is sor került. Az OBH által szervezett 2019. júniusi Digitális Bíróság bemutatón több mint 10 ügyvéd vett részt.

Az elmúlt másfél évben a Magyar Igazságügyi Akadémián rendezett eseményeken, konferenciákon, képzéseken közel 20 ügyvéd volt jelen, így például 2019-ben ügyvéd előadó is felszólalt a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából rendezett bírósági tudományos konferencián.