A Budapesti Ügyvédi Kamara körül zajló események eddig legrészletesebb magyarázatát adta dr. Réti László abban a terjedelmes interjúban, amit a mandiner.hu munkatársa, Lándori Tamás készített vele, s amely október 20-án jelent meg az internetes portálon (az interjú teljes szövege ide kattintva olvasható).

Mint ismeretes, a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-én megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara tavalyi választási határozatait. Dr. Réti László egyebek között azon álláspontjának ad hangot, hogy a választási szabályzat nem semmis; a szavazás eredményével kapcsolatos aggály nem merült fel; a bíróság visszaélést nem állapított meg. A választási szabályzat két eljárási jellegű megsértését mondta ki: az egyik a kamarai dolgozók szavazatszámlálásban való bizonyos mértékű közreműködése volt; a másik egy összeférhetetlenségi kérdés.

Hogy miért látja érvényesnek a 2010-ben megválasztott elnökség "feléledését", dr. Réti László úgy érvel: "Régebben az volt a törvényben, hogy négy évre választják a tisztségviselőket. Most azt mondja, hogy négyévente, és a következő választásig a mandátum fennáll… A jogalkotó nem engedi, hogy olyan helyzet álljon elő, amikor a köztestületnél joghézag folytán nincs működés."

Az Ügyvédi Összefogás Egyesületről - amelyet sokan a BÜK körüli események indikátorának tartanak - egyebek között azt mondja: "tizenhét egyesületi tagról van szó, szemben a sok ezer szavazóval"; az ÜÖE - egy végül sikertelen - "puccsot készített elő". S hogy mi a puccs, azt így határozza meg: "ha valaki egy teljes garnitúrát kitúr, erőből".

Ami a Nemzeti Nyomozó Iroda által, a BÜK ügyében folyó nyomozást illeti, dr. Réti László szerint "ennek sem szakmai, sem pénzügyi alapja nincs. A gazdálkodás ésszerű és a tagságnak hasznos volt."

A dr. Papp Géza - akkori főtitkár - feljelentéséről szólva úgy vélekedik: "Az látszik, hogy kérdéseket és a vádakat nem a döntési folyamatok során, hanem utána – vagy a választások idején, vagy a választási per időszakában – vetette fel. A testületek ekkor rendre leszavazták". A feljelentés "féligazságokat" tartalmaz.

(A terjedelmes interjú teljes egészében ide kattintva olvasható.)