A miniszter kiemelte: sem korábban, sem most sincs abban a helyzetben - mint hivatalban lévő igazságügyi miniszter -, hogy állást foglaljon a vitatott kérdésben. Ezért téves minden olyan hivatkozás, amely azt sugallja, hogy ebben a kérdésben állást foglalt volna - tette hozzá.

Ebben a kérdésben - mint írta - jogilag csak az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés és bizonyos részleteiben a bíróság jogosult állást foglalni és dönteni. Jelenleg az ügy az Alkotmánybíróság előtt van, ami azt jelenti, hogy az ombudsman megkérdőjelezte a testület (OBT) legitimitását.

Dr. Trócsányi László mindemellett sajnálatosnak nevezte: kevés szó esik arról, hogy a bíróságok teljesítménye - amelyet az igazságügyi eredménytábla is igazol - az Országos Bírósági Hivatala felállítása óta a hatékonyság és a minőség szempontjából is nagyon sokat fejlődött, az összehasonlító adatok tekintetében Európa élmezőnyéhez tartozunk. Ebben dr. Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének személyes érdemei elvitathatatlanok - szögezte le a miniszter.

Az OBT múlt szerdai határozatával indítványozta dr. Handó Tünde menesztését, kifogásolva egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

Május 14-én az OBH azt közölte: minden megyéből kiálltak az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke mellett.