2013. január 1. napjától kezdődően a törvényszéki elsőfokon újonnan induló polgári perekben az ügyfelek számára – függetlenül attól, hogy képviselővel vagy képviselő nélkül járnak el - választható az elektronikus kommunikáció lehetősége.

Az ÜKE projekt keretében 2015. július 1. napjától valamennyi bírósági szinten és ügyszakban bevezetésre került az elektronikus kapcsolattartási rendszer használata.

Az Országgyűlés részére 2015. október 28. napján benyújtásra került a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, valamint egyéb eljárásjogi és igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6980. számú törvényjavaslat, mely 2016. január 1. napjától a polgári perekben kiterjeszti és kötelezővé teszi az elektronikus kapcsolattartást a polgári peres eljárásokban.

A bíróságok ezidáig több száz elektronikus polgári peres eljárást intéztek, melyek számában - az elektronikus kapcsolattartás kiterjesztését követően - dinamikus növekedés prognosztizálható.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége november 9-i ülésén bírósági szakembereket is meghallgattak az ügyben. Rengeteg olyan kérdés vetődött föl ügyvédi részről, amely arra utalt: a felkészülés szinte egyelőre még sok kívánnivalót hyg maga után ahhoz, hogy a bírósági e-ügyintézés olyan gördülékenyen menjen, mint amilyennek az kívánatos lenne.

Az elektronikus kapcsolattartás kiterjesztésével kapcsolatos - folyamatosan frissítésre kerülő - tájékoztató anyagok ide kattintva tekinthetők meg.