Dr. Oltai Judit Zsófia

Határozottan érződik az egész bírói szervezeten belül a feszültség, amiatt, hogy jelenleg nincs olyan bírói testület, amely kontrollt gyakorolhatna a terület igazgatása fölött, és ez nem csak a Handó Tünde által elnökölt igazgatási csúcsszerv ellenőrzésére igaz – mondta a Klubrádióban dr. Oltai Judit Zsófia, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnöke.

Az érdek-képviseleti szervezet vezetője – aki a Pécsi Törvényszék tanácselnöke – a Megbeszéljük című műsorban hangsúlyozta, ma már a törvényszékek igazgatása fölött sincs megfelelő kontroll, ugyanis az ellenőrző testületek jogkörei kiüresedtek, részben mert egyesek szűkítően értelmezik a vonatkozó jogszabályokat. Tehát nem csak az egyébként erre rendelt Országos Bírói Tanácsnak, (OBT), hanem gyakorlatilag az összbírói értekezleteknek sincs semmilyen lehetőségük arra, hogy szót emeljenek a bíróságok igazgatásában felvetődött problémák miatt.

A MABIE határozott véleménye ezért az, hogy az ügyet kezelni kell, ha ugyanis a nevezett bírói testületek nem tudnak megfelelően működni, a visszásság előbb-utóbb törvénysértésekhez vezethet – tette hozzá.

A szakmai szervezet elnöke arról is beszélt, a bíróságok mindennapi, konkrét ítélkezését külső erők nem befolyásolják, a függetlenséget csorbító közvetlen kísérletekről a MABIE-nek nincs tudomása. Az egyes ügyeket tekintve, tehát nincs olyan személy vagy testület, amely ezek kimenetelét kívülről alakítaná – folytatta –, de a jogszabályi változtatások óhatatlanul befolyásolják a bírák munkáját, ami azonban már megengedett eszköz.

Ha nem a szakmai munkát nézzük, más a kép. A bíróságok igazgatásával kapcsolatos vélemények formálására lát törekvéseket – tette hozzá. Dr. Oltai Judit Zsófia arra a riporteri kérdésre is válaszolt, hogy az OBH, például a fizetésemelések elmaradásával megpróbálhat-e nyomást gyakorolni a bírói karra, elérni annak igazodását a Handó Tünde vezette igazgatási hivatal elvárásaihoz. A MABIE elnöke szerinte eddig a gondolatig csak áttételesen lehetne eljutni, de mint fogalmazott, ne kívánja tőle a riporter, hogy ezt kimondja. „Az már nagyon-nagyon súlyos következményekkel járna, ha ezt bárki kimondaná” – tette hozzá.

A MABIE elnöke a bírósági szerveztek közötti, tavaly óta húzódó konfliktusok kapcsán nyilatkozott a rádiónak. Az ügy főszereplője az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a bírósági igazgatás csúcsszerve, valamint az ennek ellenőrzésére egyedül jogosult Országos Bírói Tanács (OBT). Az OBT feladatai közé tartozik többek között az OBH elnöke, dr. Handó Tünde munkája fölötti kontroll, illetve a bírósági vezetők kinevezésével kapcsolatos gyakorlat ellenőrzése.

A tavaly októberi OBT póttagválasztás során nem tudták feltölteni a testület üres helyeit, aminek okait azóta is vitatják a felek. Az esemény után a Fővárosi Törvényszék küldöttei, valamint dr. Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla küldöttje is arra utalt, hogy a választást dr. Handó Tünde támogatói elcsalhatták, ezért fulladt kudarcba a próbálkozás.

Dr. Handó Tünde azóta nem ismeri el OBT-t, a bírói testület pedig az OBH-elnök működését tartja törvénytelennek, többek között, mert szerintük „szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával”.

Dr. Oltai Judit Zsófia, a civil bírói egyesület elnöke a rádióban azt mondta,

a MABIE a két testület vitájában nem kíván igazságot tenni, az egyetlen szerepvállalása a konfliktusban eddig az volt, hogy a honlapján felületet adott az OBT póttagválasztásakor észlelt anomáliákkal kapcsolatos bírói véleményeknek.

A szakmai szervezet vezetője szerint azt azonban le kell szögezni, hogy

jelen pillanatban a hatályos törvényi szabályozás alapján egyedül az OBT jogosult az OBH elnökének ellenőrzésére, miközben dr. Handó Tünde szerint a kontrolljára egyedül jogosult testület nem működik törvényesen.