A lap úgy értesült: feketelista segítené a jövőben a gyermekvédelemben élőket, így előznék meg, hogy olyanok dolgozzanak a rendszerben, akik korábban már bántalmazás vagy bűncselekmény elkövetése miatt szembekerültek a törvénnyel. A módosító javaslat tavasszal kerülhet az Országgyűlés elé.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (képünkön) elmondta: a rendszernek nemcsak akkor kell működnie, amikor fény derül egy bűncselekményre, hanem azt megelőzően is. Az áldozatvédelem része a gyermekvédelmi rendszernek.

A jövőbeni célunk nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre, ezért azt szeretnénk elérni, hogy olyan személy, aki bántalmazó volt korábban, ne is dolgozhasson a gyermekvédelemben – szögezte le, elismerve, hogy ezeknek az eseteknek a megelőzésére az erkölcsi bizonyítvány kevésnek bizonyul. Ezért a jövőben létrehozunk egy nyilvántartást azokról, akik elkövettek ilyen típusú bűncselekményt, hogy többé ne kerülhessenek a gyermekek közelébe – hangsúlyozta Czibere Károly, aki szerint mindez olyan szintű veszélyeztetést jelentene a gyermekekre nézve, amit nem vállalhat a fenntartó.

Mint mondta: a javaslat a Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoportjának novemberi ülésén került elő, ez alapján született meg a tervezet. Mindemellett komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyermekvédelemben dolgozó munkatársak a megfelelő képzést kapják, és felismerjék a bántalmazás jeleit.

A törvénymódosítás szükségességét megerősíti a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonban történt sorozatos szexuális visszaélés, amelyre ősszel derült fény, mikor két, intézetben nevelkedő gyermek a sajtóhoz fordult. Mivel az ott dolgozók, illetve a településen élők közül senki nem jelezte, hogy 2012-ben hasonló ügyben már folyt egy rendőrségi vizsgálat, a hatóságok nem léphettek korábban, noha megelőzhetők lehettek volna a későbbi bántalmazások.

Legutóbb decemberben döntött az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvény módosításáról. Az új szabályozás kimondja egyebek közt, hogy a gyámhatósági eljárásokban az együtt nevelkedő testvérek ügyeit együtt kell kezelni, a gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek, de az ellátórendszerben dolgozókat is szigorú jelzési kötelezettség terheli.