A már megjelent legutóbbi, 2020/1. szám címlapja
A megjelenés előtt álló 2020/2. szám címlapja


Szilárd meggyőződésünk, hogy az Ügyvédek Lapja, amely jól ötvözi a tudományos igényű tanulmányokat, az ügyvédi napi munkához eligazítást nyújtó írásokat a kari közéleti tudósításokkal, fontos eszköz a kamara és a kar közötti kapcsolattartásban, az elektronika és a digitalizáció korában is - írja a kényszerű döntésről tudósító, április 6-án kelt levelében dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke, egyben a folyóirat főszerkesztője.

Az Ügyvédek Lapja (a Magyar Ügyvédi Kamara 19 megyei és a budapesti - területi - kamarájába tömörült mintegy 14 000 ügyvédnek járó, idén immár az 59. évfolyamába lépett kéthavi folyóirat) szimbolizálja az ügyvédi hivatásrend hagyományait és korunkban is betöltött fontos szerepét. A jelen helyzetben azonban a MÜK - anyagi, gazdálkodási megfontolásokból - kénytelen volt úgy dönteni, hogy 2020-ban a megjelenés gyakoriságát az eddigi 6 (kéthavi megjelenés) helyett 4 lapszámra csökkentik - írja dr. Bánáti János.

Ez azt jelenti, hogy a napokban megjelenés előtt álló 2020/2. március-áprilisi szám után a járvány vélhető csúcsidőszakában, a nyári hónapokban a lap felfüggeszti megjelenését, majd ezt követően

  • a 2020/3. szám megjelenése szeptemberben,
  • a 2020/4. szám megjelenése december elején várható.

Dr. Bánáti János végezetül hangsúlyozza: bízik abban, hogy a lap megjelenési rendje a 2021-ben visszatér megszokott kerékvágásába.

A kényszerű intézkedést azoknak az ügyvédeknek is figyelembe kell venniük, akik a MÜK Továbbképzési Szabályzatában a továbbképzésre kötelezett ügyvédek számára az Ügyvédek Lapjában történő publikálás révén kreditpontszerzési lehetőséggel szerettek volna élni. Ezt most idén - két lapszám kiesésével - korlátozottabban tehetik a tervezettnél.

A MÜK elnökének a vészhelyzet adott interjúját itt ismertettük a korábbiakban:

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

A kiadó tájékoztatása szerint az Ügyvédek Lapja idén lépett 59. évfolymába (jelen formájában 2007-óta vehető kézbe). Az eddig a területi (megyei és budapesti) ügyvédi kamarák tagjaiknak tagdíjából történt előfizetésében kéthavonta, évi 6 számmal megjelenő lap egy példányának ára bruttó 644 forint, az éves előfizetés kamarai tagonként: 3864 forint. A lapot nem csak ügyvédek olvassák, több egyetemi könyvtár, igazságügyi intézmény és magánszemély is számon tartja a folyóiratot. Szerzői között ügyvédek mellett rendszeresen publkálnak tanulmányokat, cikkeket bírók, egyetemi tanárok, az igazságazolgáltatás több területén tevékenykedő, ismert és elismert szakemberek.