A Román Ügyvédi Kamarák Országos Szövetségének (UNBR) tájékoztatása a szerint – miként arról a Transindex beszámolt – nem szerepel az ügyvédi kamara névsorában annak az ügyvédnek a neve, aki beszerezhette az alkalmazásához szükséges papírokat Matteo Politi számára.

Matteo Politi parkolóőr végzettségű olasz férfi, plasztikai sebésznek adta ki magát Romániában, még műtéteket is végzett luxus-magánklinikákon. Az olasz álorvos öt romániai klinikán dolgozott engedély nélkül, a bukaresti közegészségügyi igazgatóság adott neki orvosi bélyegzőt.

Politi azt állította, hogy Romániába érkezésekor felkeresett egy ügyvédet, akinek átadta az „eredeti” iratait, majd az ügyvéd egy jelentős összegért cserébe el tudta intézni számára azok honosítását. Ügyvédje biztosította őt arról, hogy rendelkezik minden szükséges irattal ahhoz, hogy Romániában praktizáljon.

Monica Cercelescu az UNBR kommunikációs igazgatója szerint a Politi által megnevezett ügyvéd neve nem szerepel a román ügyvédi kamara névsorában, tehát ebből az következik, hogy az illető személy nem is ügyvéd.

Az Europa FM beszámolója szerint az Országos Rendőr-főfelügyelőség még novemberben tájékoztatta az ügyvédi kamarák országos szövetségét arról, hogy az országban kiépült egy hálózat, amely hivatalos dokumentumok hamisítására szakosodott, és amelyben olyan „ügyvédek” tevékenykednek, akik nem tagjai a kamarának.