Öt éve, a legelső miniszterjelölti parlamenti bizottsági meghallgatásán jelezte, hogy foglalkozni kíván a közigazgatási bíráskodással. „Tehát senki ne mondja azt, hogy valami politikai megrendelést teljesítek" - mondta el a Népszavának adott interjúban. A munkát pedig mindvégig a lehető legnagyobb transzparencia mellett végeztük. Egyébként pedig nem kizárólag a miniszter kezébe kerülnek az igazgatási feladatok, hanem azok megoszlanak a bírói testületek, a bírósági elnökök és a miniszter között”.

Vannak olyan országok, amelyekben a rendes bíróságok és a közigazgatási bíróságok igazgatása elkülönül. Magyarországon az elmúlt harminc évben több igazgatási rendszert is kipróbálhattunk – tette hozzá. Úgy vélekedett: egy új bírósági rendszer kialakítása kapcsán biztosítani kell az alkotmányjogi felelősséget, ezt pedig csak egy interpellálható miniszter útján lehet megvalósítani.

Hangsúlyozta: a közigazgatási bírák jogállása megegyezik a többi bíróéval. A közigazgatási bírók bírói esküt tesznek majd. A köztisztviselők megbélyegzésével nem tudok mit kezdeni. Ők komoly szakemberek, akik az esküjüknek megfelelően dolgoznak majd.

Emlékeztetett:

őt a Fidesz jelölte alkotmánybírónak, de miután letette az esküt, csak az eskü szerint járt el. „Hoztam ilyen és olyan döntéseket is.”

Arra a kérdésre, hogy "Az OBH és az Országos Bírói Tanács (OBT) között folyamatosak a konfliktusok; a tárca képviselője eljár az OBT üléseire, ezek szerint legitimnek tartja a tanácsot, amelynek az OBH idénre költségvetést sem biztosított? Úgy tudjuk, Önnek sem felhőtlen a viszonya Handó Tünde OBH elnökkel" a miniszter azt mondta, hogy

neki valamennyi szereplővel kiváló a kapcsolata, az OBT működését pedig mindaddig törvényesnek kell tartania, amíg bírói fórum nem mondja ki annak az elleezőjét. A költségvetésükkel kapcsolatban a kormánynak nincs jogosítványa. Bízik abban, hogy a viták megoldódnak.

Az interjú teljes terjedelemben a Népszava internetes oldalán olvasható: