Korábbi, a témához kapcsolódó közleményünk:


A Magyar Ügyvédi Kamarával nem egyeztetett a kormány a „Stop Soros”-ként emlegetett törvényjavaslatról. Pedig az egyik paragrafus a Büntetőtörvénykönyvet és a menedékjogi eljárásokat is érintené.

Az egyik zavarba ejtő kérdés: jogellenes bevándorlás-elősegítésnek minősül-e az ügyvédi munka? Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi kamara elnöke szerint nem. A törvényt előterjesztő Belügyminisztérium még nem válaszolt a kérdésre.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az ATV televízió június 1-jei esti híradója kérdésére válaszolva elmondta: csak jogtalan cselekménnyel lehet bűncselekményt elkövetni, márpedig az ügyvéd mindig jogszerűen jár el akkor, ha törvényes keretek között, bárkinek, hangsúlyozom bárkinek a jogi képviseletét ellátja. Ebből következően, hogy ha egy - nevezzük így - bevándorlási ügyben egy ügyvéd jogi képviseletet lát el, akkor az egy jogszerű cselekmény, az eleve nem lehet jogellenes.

Az ATV híradó megkérdezte a törvény előterjesztőjét, a Belügyminisztériumot: jogellenes bevándorlás-elősegítésnek minősül-e az ügyvédi munka? A tárca adásunkig nem válaszolt a hírműsor megkeresésére.