Nyílt levélben fejezik ki aggodalmukat amerikai ügyvédek - név szerint dr. Bob Carlson montanai ügyvéd, Amerikai Ügyvédi Kamara elnöke (képünkön) amiatt, hogy a magyar parlament fideszes többsége nemrég megszavazta a közigazgatási bíróságok létrehozását - amint a hvg.hu felfigyelt rá.

Az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) honlapján közzétett levél szerint a kormány ezzel a lépéssel aláássa a magyar jogrendszert, mivel az újonnan létrejövő szervezeteket a „politikai okból kijelölt” igazságügyi miniszter felügyeli majd.

Az ügyvédi kamara szerint a közigazgatási bíróságok létrehozása veszélyezteti a bírói függetlenséget, az új rendszer ráadásul sérti Magyarország független igazságszolgáltatás iránti elkötelezettségét.

A kamara hangsúlyozza: a demokrácia alapját képezi az, hogy a bírák képesek pártatlanul értelmezni és alkalmazni a törvényeket, és hogy az igazságszolgáltatás független a politikai befolyástól.

A nyílt levél végén az ABA felszólítja a magyar kormányt, hogy teljesítse a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit, állítsa le a párhuzamos bírói rendszer kialakítását, és állítsa helyre a közigazgatási bírósági rendszer legfelsőbb bírósági felügyeletét.

Az ABA-nak, mint annak utánanézett az Ügyvédfórum, nem ez az első olyan megnyilatkozása, amely nyíltan véleményt formál meg nemzetközi, illetve belpolitikai ügyekben, csak az elmúlt harminc nap során szót emeltek egyebek mellett a Mexikóban rekedt USA-ba bevándorolni akaró latinamerikai bevándorlók ügyében, továbbá a guatemalai igazságszolgáltatás veszélyeztetettsége ügyében, illetve az emberi jogok 70. évfordulója alkalmából, vagy éppen a mexikói bíróságok függetlensége érdekében.

Nem politikai, hanem szigorúan szakmai ügy - miniszteri álláspont

A közigazgatási bíráskodás bevezetése nem politikai, hanem szigórúan szakmai ügy - hangsúlyozta korábban dr. Tórcsányi László igazságügyi miniszter. Már a kilencvenes évek elején hangsúlyozta a közigazgatási bíráskodás, illetve a közigazgatási legfelsőbb-bíróság intézményének a bevezetését a magyar jogrendszerbe – mondta el a Magyar Jogász Egylet tizennegyedik jogászgyűlésén 2018. október 4-én. Mindezt részben saját meggyőződéseként, nem kis mértékben a hazai történelmi hagyományokra, de egyben sok EU-s országban meglévő gyakorlatra, nem utolsósorban pedig a széles körben elismert jogtudósok elméleti munkájára hagyatkozva és hivatkozva is tette.

* * * * * * * * * * * * * *

A nagy tekintélyű - és tegyük hozzá, nagy lobbierejű - Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) washingtoni központú, mintegy 400 000 tagot számláló országos, önkéntes tagságon alapuló szakmai szervezet, amely önmeghatározása szerint, hivatásszerűen képviselik a jogi hivatásrendet, küldetésüknek tekintik tagjaik és a széles nyilvánosság szolgálatát a szabadság és az igazság érvényesítése érdekében.

* * * * * * * * * * * * * * *

A közigazgatási bíróság létrehozásával kapcsolatos korábbi közleményeink az Ügyvédfórumon: