A rendezvényről szóló összefoglaló szerint előadásában Rigó Csaba Balázs (képünkön) kifejtette: a szerződések teljesítésének ellenőrzése során az idén október közepéig 192 ügy indult, ezekből 13 büntetőfeljelentés, 53 jogorvoslati eljárás született, továbbá 5 törvényességi felügyeleti eljárás indult a cégbíróságon, számos bejelentés a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda felé, és 2 polgári peres eljárást is indított a hatóság a szerződés semmisségének kimondására.

Beszámolt arról is, hogy az első kilenc hónapban közel 6700 közbeszerzési eljárás zajlott 1600 milliárd forint összértékben. A mikro-, kis és középvállalkozások teljesítménye nem csökkent, az eljárások 81,4 százalékát nyerték el, amely lényegében megegyezik a 2015 azonos időszakival (83,1 százalék).

Rigó Csaba Balázs elmondta azt is, hogy a jogorvoslati munka hatékonyabb lett: csak az idei év első tíz hónapjában közel annyi jogorvoslati eljárás indult, mint tavaly egész évben, miközben nem növekedett a 24 napos átlagos ügyintézési idő. A növekedést a hivatalból indított eljárások számának emelkedésével indokolta a hatóság elnöke.

A közlemény szerint a konferencián felszólalt a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében utalt többek között a közbeszerzési törvény módosítására vonatkozó új javaslatra. Császár Dániel úgy vélte, hogy a közbeszerzési törvény tavaly novemberi hatályba lépése óta tapasztaltak alapján napirenden lévő módosítás gördülékenyebb, egyúttal átláthatóbb gyakorlatot eredményez majd.

A módosítás eredményeként a legkisebb értékű eljárásoknál az árubeszerzés és szolgáltatás-megrendelés esetén 18 millió forintról 15 millió forintra csökken az értékhatár, amely felett a közbeszerzéseket egy összefoglaló tájékoztatás közzétételével meg kell hirdetni.