Mi jelentősége van a bírósági menedzsmentnek? - erről a fontos kérdéskörről beszélve dr. Handó Tünde áttekintést adott a hazai bíróságok munkáját segíteni hivatott rendszer kiépülésének különböző fázisairól, amely során kezdetben az igazságügyi minisztérium, majd az Országos Bírói Tanács, majd végül az Országos Bírósági Hivatal hármasa között állapodott meg rendszer igazgatásának munkaköre.Az OBH létrehozásávanak egyik fontos eredménye lett, hogy a Kúria megszabadult az igazgatási feladatoktól, s a bírói szakmai tevékenység valóságos világítótornya legyen. Le kell szögezni – mondotta - az ítélkezés minősége a kúria felelőssége. Ahol a tárgyalóterem ajtaja kinyílik, ott az OBH szerepe véget ért.

A továbbiakban az OBH elnöke erős kritikai észrevételeket tett azokról a nemzetközi jelenségekről, amelyek meglátása szerint igaztalanul támadják a hazai bíróságok munkáját és hamis információkat közölnek tényként beállítva azokat.

Mind eme folyamat csimborasszója a Sargentini-jelentés, amelynek a bíróságokra vonatkozó része is teljességgel elfogadhatatlan.

Néhányan pedig próbálják álproblémákkal aláásni a kiegyensúlyozott bírósági munkát, illetve megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy Magyarországon nagy az elégedetlenség a bíróságokkal kapcsolatban.

Rendkívül károsnak nevezte azokat a kísérleteket, amelyek megpróbálnak olyan képet felfesteni, amely szerint ma Magyarországon veszélyben lenne a bírók szakmai függetlensége.

A helyzet fonákságát illusztrálandó, Hollandia példáját említette, ahol igen radikális reformok mentek végbe a közelmúltban a bíróságok átalakítása terén, az ezzel kapcsolatos kérdéseket, problémákat azonban korántsem illette olyan éles kritika, mint amilyennel a magyarországi hasonló folyamatoknak kell szembenézniük.

Az OBH elnöke kitért azokra az eredményekre, amelyek megállapítása szerint tagadhatatlanul jelzik munkájuk sikerességét, s amely eredményeknek köszönhetően a hazai bírósági rendszer és annak működése az EU- államok viszonylatában is élvonalba került. Szólt egyebek között a jövőbeni megoldandó feladatokról, egyebek mellett az ügyforgalommal kapcsolatos további feladatokról, a digitális bíróság kiépítésének folytatásáról, a bírói képzési rendszer továbbfejlesztéséről.

Foto: Panpress