Ne legyen szükség kötelező jelleggel jogi képviselő igénybevételére azoknál a földadásvételeknél, ahol a földterület értéke nem éri el a 0,5 millió forintot – áll a NAK javaslatcsomagjában, amelyet a köztestület már eljuttatott a döntéshozókhoz - írja az agrarszektor.hu. - A koncepció szerint az ilyen ügyleteket a kamara közreműködésével is le lehetne bonyolítani, de az ügyvédkényszer megszüntetése nem váltaná ki az egyéb eljárásokat, vagyis az adásvételeket az érintett szervezeteknek ilyen esetekben továbbra is jóvá kellene hagyniuk.

A szabályozási módosításra a NAK szerint azért lenne szükség, hogy az adásvételi költségek csökkentésével is gyorsítani lehessen a magyarországi birtokkoncentrációt. Az agrárium egyik legnagyobb problémáját ugyanis az elaprózott birtokszerkezet jelenti. A 2016-os adatok szerint például mintegy 6,2 millió hektárnyi földrészletre csaknem fél millió természetes vagy jogi személy számára jegyeztek be földhasználatot, de a tulajdonosi szerkezet is hasonló széttagoltságot mutat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai birtokstruktúra nem versenyképes – derül ki a kamarai javaslatcsomagból. A kis birtokmérettel rendelkező természetes személyek önállóan nem tudják megteremteni a versenyképes termeléshez szükséges feltételeket és infrastruktúrát, így a kis üzemméret nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek és a főfoglalkozású termelőknek sem – szögezi le a NAK.

Szerkesztőségünk talált a témát érintő további érdekes olvasnivalót, amely a kis telkek zártkerti (egykori) szőlőskertek felmérésével, gondozásával, adásvételi nehézségeivel kapcsolatosan közöl fontos tudnivalókat, s ide kattintva olvasható.