Az Igazságügyi Minisztérium által javasolt új törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a hatóságok kisajátítsanak vállalatokat, ha azok tulajdonosai bűncselekményt, pénzmosást vagy adócsalást követtek el. A törvénysértés azonban nem járna a vállalkozás elveszítésével, ha egy ilyen büntetés „aránytalanul nagy lenne az elkövetett bűncselekményhez viszonyítva”, vagy ha a vállalkozás tulajdonosa súlyos hibát nem követett el.

Az új szabályok mellett 236, ellene 160 képviselő szavazott, 39-en tartózkodtak. Az ellenzék által benyújtott 16 módosító javaslatot elutasították.

A törvényjavaslat most a lengyel Parlament felsőháza, a Szenátus elé kerül.

Dr. Marcin Warchoł igazságügyi miniszterhelyettes (képünkön) szerint a javaslat célja „az ország és a vállalkozók érdekeinek védelme, a bűnözők és a csalók elleni küzdelem.” A miniszterhelyettes kijelentette: „A jogszabály a tisztességes vállalkozók érdekeit védi…ki is tart a törvény elfogadásától? az ellenzéki Civil Platform és a Lengyel Néppárt…nem pedig a vállalkozók.”

Arkadiusz Myrcha, a Civil Platform képviselője (képünkön) megállapította: a törvénytervezet szándéka jogos, azonban „felelőtlen politikusok kezében veszélyes eszközzé válhat”.
Az ellenzéki Modern Párt képviselője, Mirosław Pampuch (képünkön) leszögezte: „mi egyhangúan „igent” mondunk a bűnözők üldözésére, de egyhangúan „nemet” mondunk a rossz jogszabályokra.”