A jogtanácsosi felvétel menetéről és az elektronikus űrlap kitöltéséről szóló bemutatót, felkészítést dr. Réti László, a BÜK elnöke, valamint dr. Baranyi Bertold közigazgatási jogi szakjogász, Borbély Gábor és Takács Dániel, az adatkapcsolatot kiépítő és az űrlapot kidolgozó munkatársak tartották, de napirenden voltak a GDPR fogalmi újdonságai is, amelyet dr. Csenterics András adatvédelmi szakértő ismertetett.

Az Üttv. szerint a jogtanácsosokat kizárólag elektronikus eljárásban lehet felvenni, ami két jelentős kérdést is felvetett az elektronikus felvételi űrlapot kidolgozó BÜK számára: az azonosítás mikéntjét, illetve azt, hogy mi fog történni a kitöltött űrlappokkal. A különböző bonyolultságú lehetőségek és megoldások közül a kamara a legkézenfekvőbbet szerette volna kiválasztani, amely megfelelően biztonságos, ingyenes és bárki számára hozzáférhető, ezért döntött végül az Ügyfélkapu mellett.

A felvételi folyamat várhatóan ügyintézői kéz érintése nélkül jut el a kamarák elnökségéhez, mivel az űrlapot a BÜK várakozása szerint nem lehet elrontva benyújtani.

Az űrlapon a felvételt kérőnek nyilatkozni kell egyebek mellett arról, hogy az elmúlt 10 évben volt-e valamelyik területi kamara tagja Magyarországon, ugyanis a törvény szerint nem vehető fel az, akinek bármelyik kamarával szemben tartozása van.

A felvételre akkor kerül sor, ha a regisztrációs díjat a munkáltató vagy a felvételt kérő megfizette. A regisztrációs díjat „csoportosan” is meg lehet fizetni, azaz ha egy munkáltatótól vagy cégcsoportjától több jogtanácsos felvételét kéri, a díj egy összegben „csomagban” is utalható.

Az eskütételek novemberben várhatók, az ügyvédi tevékenységet pedig jogtanácsosként csak 2018. január 1. napjával, az eskü letételét követően lehet megkezdeni.